SPANIA Emanuel Ciocu face mâncare pentru persoanele vulnerabile
Românii din Spania se implică în diverse proiecte de sprijin pentru persoanele vulnerabile.
26 Aprilie 2020, 11:12
Românii din Spania sunt solidari şi se implică voluntari în această perioadă dificilă în diverse proiecte de sprijin pentru persoanele vulnerabile.
Este şi cazul lui Emanuel Ciocu, fost jurnalist, scriitor şi de câţiva ani proprietar al unui restaurant în Tenerife.
Împreună cu un prieten bucătar a decis să îşi dedice timpul oamenilor în vârstă şi nevoiaşilor, în cadrul unui proiect de sprijin iniţiat de organizaţiile locale.
Face de mâncare din produse donate, după cum a aflat corespondenta RRA, Annamaria Damian.
Reporter: Cum a apărut acest proiect de ajutorare?
Emanuel Ciocu:Proiectul a apărut din necesitate şi inactivitate, necesitatea celor aflaţi într-o poziţie vulnerabilă, persoane în vârstă, familii cu mulţi copii, muncitori zilieri fără acte şi inactivitatea noastră, care avem localurile închise de cinci săptămâni.
Reporter: Câte cantităţi de mâncare faceţi zilnic şi cum lucraţi? Unde: la restaurant sau acasă?
Emanuel Ciocu: Nu avem un număr fix de porţii. Facem câte putem, în timpul pe care îl avem la dispoziţie şi cu materia primă pe care o primim. Am făcut zeci de kg de tortilla într-o zi sau am copt sute de checuri într-o zi. Oamenii primesc alimente de bază, dar şi mâncare gătită, pentru că ducem o luptă contra cronometru cu materii prime care expiră. Erau destinate hotelurilor care acum sunt închise şi vin în cantităţi mari, industriale De exemplu, vin găleţi de iaurt de 8 kg, imposibil de împărţit sau vin într-un format pe care într-o gospodărie nu îl poţi gestiona, cum sunt cutii de ou pasteurizat de 10 kg. Lucrăm într-un spaţiu al unei firme care în mod normal produce semipreparate pentru restauraţie şi care în acest moment, evident, e închisă.
Reporter: Ce înseamnă pentru tine, un român stabilit în Tenerife, această activitate?
Emanuel Ciocu:De fapt nu sunt singurul român, suntem doi: eu şi Victor Nemeş. De altfel, suntem singurii bucătari în acest proiect. Noi trebuie să inventăm şi să pregătim reţetele din materialele pe care le avem la dispoziţie, iar restul, localnicii, se ocupă de primirea lor, de recepţia mărfii şi de transportul lor ulterior către ONG-uri, centre de bătrâni şi aşa mai departe. E mica noastră contribuţie, capacitatea noastră de a munci. Punem la dispoziţie singurele lucruri pe care le avem acum: timpul şi priceperea noastră într-un anumit domeniu şi ne dă într-o oarecare măsură sentimentul că nu suntem întru totul inutili în această perioadă.
Audio: Emisiunea "Românii de pretutindeni", ediția din 25 aprilie 2020. Realizator: Amalia Bojescu