Semnal de alarmă privind învăţământul în limba română
Reprezentanţii românilor din Serbia şi Transcarpatia trag un semnal de alarmă în legătură cu scăderea numărului de copii care învaţă în limba maternă.
Articol de Amalia Bojescu, 27 Octombrie 2014, 10:30
Autonomia culturală, învăţământul în limba română, dreptul la religie în limba maternă, uzul oficial al limbii şi retrocedările bunurilor colective ale românilor din Serbia, au fost principalele teme ale Forumului românilor din Serbia, desfăşurat recent în oraşul Vârşeţ, transmite corespondentul RRA, Mihai Bădescu.
Pentru prima dată, au fost invitaţi la forum şi reprezentanţii românilor din Valea Timocului.
Recunoaşterea identităţii de către toţi românii este una dintre problemele ridicate la Forum.
"Ne-am înţeles că nu este o problemă să ne unim noi, românii. Întrebarea se pune ca să putem cel mai mult să descoperim că vlahii nu sunt vlahi, dar sunt români. Acesta a fost scopul nostru şi o să fie scopul nostru mai târziu şi noi asta, prin educaţie şi prin multe seminarii, mai târziu şi prin proiecte, o să ajungem la un nivel ca să afle şi vlahii că rădăcina lor este ţara mamă România şi din România suntem noi veniţi toţi", a spus Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor.
Învăţământul în limba maternă este încă departe de a fi realizat.
După un început bun, lucrurile par să se schimbe, iar cauzele sunt multiple, pornind chiar de la uşoare intimidări din partea autorităţilor statului vecin.
Şi în Trascarpatia, Ucraina, numărul copiilor care învaţă în limba română este în scădere, după cum transmite corespondentul nostru Adrian Marchiş.
Detalii despre aceste subiect, dar şi alte informaţii despre românii din afara graniţelor în emisiunea "Românii de pretutindeni".
Audio: Românii de pretutindeni, ediţia din 25 octombrie 2014.