Secţia consulară de la Roma se va transforma în Consulat General
Anunțul a fost făcut în cadrul campaniei "Dialog cu diaspora - 2021".
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Octombrie 2021, 10:52
În Italia s-au reluat întâlnirile dintre reprezentanţii diplomatici şi comunitatea de români.
La Roma a avut loc o reuniune în format hibrid din cadrul campaniei "Dialog cu diaspora - 2021" dedicată comunităţii reprezentanţilor mediului asociativ românesc şi presei de limba română din Italia.
Printre temele de discuţii: reducerea birocraţiei, modernizarea şi extinderea reţelelor consulare.
Directorul general al Departamentului consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Valentin Muntean, a anunţat că Secţia consulară de la Roma se va transforma în consulat general, iar în 2025 românii din insula Sardinia vor avea un consulat general la Cagliari.
Valentin Muntean:Am discutat despre elementele de reformă consulară pe care MAE le promovează şi pe care le implementează în această perioadă, despre modernizarea şi extinderea reţelei consulare. Am discutat despre simplificarea procedurilor de programare, modernizarea sistemelor informatice, optimizarea acestor sisteme informatice pentru telefoanele mobile, despre digitalizare şi debirocratizare, despre nişte lucruri foarte importante pentru cetăţenii români, precum eliminarea drumurilor suplimentare sau reducerea vizitelor la consulatele României, care, bineînţeles, însemnau zile luate libere de la muncă, eforturi financiare şi încercăm pe cât posibil să ajutăm cetăţenii români să-şi rezolve cât mai uşor şi cât mai la îndemână problemele cu care se confruntă.
Reporter: Chiar şi în această perioadă în care în continuare în Italia se menţin măsurile anti-COVID se organizează consulate itinerante.
Valentin Muntean:Da, este adevărat. Acolo unde nu se justifică neapărat o prezenţă consulară permanentă, am repornit acest program cu consulatele mobile. Este cerinţa ministerului şi este iniţiativa domnului ministru Aurescu de a impulsiona organizarea unor astfel de consulate itinerante. Mai mult, pentru prima dată în ultimii ani, acest proces a cuprins inclusiv şi consultarea comunităţilor româneşti din afară. Nu doar noi făcând propunere către comunităţi, însă am lansat aceste propuneri către comunităţi şi am cerut un feedback despre unde şi când ar fi cel mai oportun să organizăm astfel de consulate. Din păcate, au existat şi restricţii legate de pandemie şi cred că toată lumea înţelege că la acest moment cel mai important este sănătatea şi siguranţa atât a cetăţenilor români, cât şi a funcţionarilor noştri, dar acolo unde s-a putut şi legislaţia şi autorităţile au permis organizarea unor astfel de consulate itinerante, să ştiţi că le-am organizat. Vom continua şi până la sfârşitul anului să organizăm alte consulate itinerante. Vă rugăm să urmăriţi paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe, ale misiunii diplomatice unde sunteţi arondaţi acum, în speţă, www.roma.mae.ro sau a celor ale consulatelor generale din Italia, pentru a vă informa când şi unde vor fi organizate astfel de consulate itinerante.
Reporter: Tot la această întâlnire aţi anunţat deschiderea unui nou consulat general, peste patru ani.
Valentin Muntean:Am menţionat pentru dumneavoastră, pentru cetăţenii român care ne-au urmărit, faptul că există un memorandum semnat de către prim-ministrul României în ceea ce priveşte modernizarea şi extinderea reţelei consulare. Acest memorandum prevede o analiză foarte riguroasă, în special, de oportunitate şi de resurse cu privire la extinderea şi modernizarea reţelei consulare. Evident, trebuie să prioritizăm din aceste acţiuni, fapt pentru care acest calendar este întins pe durata a cinci ani şi are, într-adevăr, în fiecare an nişte propuneri. Pentru Italia este prevăzută înfiinţarea Consulatului General al României la Cagliari, care se va realiza, în estimările noastre, în anul 2025, însă la un moment pot să existe şi alte modificări de timing în ceea ce priveşte acest consulat.
Reporter: Digitalizarea ar putea duce la o eliminare a călătoriei cetăţenilor români către consulate, în sensul că să obţinem aceste documente chiar acasă?
Valentin Muntean:Da, un element al procesului de digitalizare priveşte, într-adevăr, faptul că dorim să mutăm o parte din serviciile consulare în mediul online. Lucrăm la acest moment la o aplicaţie informatizată care să ne permită identificarea persoanei care face cererea, cu contul din care face această cerere, şi în momentul în care suntem siguri că ambele coincid şi că este vorba despre una şi aceeaşi persoană, atunci ele vor putea fi făcute online, vor putea fi transmise către consulatele noastre în mediul online, ele vor fi procesate de către colegii noştri şi vor fi transmise documentele, acolo unde legislaţia statului permite, prin e-mail, putând fi prezentate pe telefon sau printate pentru a fi prezentate la autorităţile locale. În ceea ce priveşte consulatele generale care urmează să fie deschise, menţionez că există un memorandum intern aprobat de către premierul României, în noiembrie, anul trecut, care prevede pentru Italia înfiinţarea unui consulat general la Roma, care se va...
Reporter: În contextul în care în prezent este secţie consulară.
Valentin Muntean: Practic va fi transformarea secţiei consulare a Ambasadei României la Londra în consulat general, lucru care se va întâmpla în decursul acestui an şi înfiinţarea unui consulat general al României la Cagliari, care este prevăzut pentru anul 2025.
Reporter: La reuniunea în format hibrid au participat toţi consulii generali din Italia şi aproximativ 40 de reprezentanţi ai asociaţiilor de români din peninsulă.
Cristescu Gheorghe:Sunt Cristescu Gheorghe, preşedintele Centrului Român pentru Integrare şi Tradiţii din Italia.
Reporter: Cum a fost această discuţie, acest dialog?
Cristescu Gheorghe: În primul rând este foarte important că reuşim să avem din nou dialog. Pe timpul pandemiei chiar şi acest lucru ne-a fost oarecum restrâns. Acum am reuşit să avem un dialog instructiv şi am avut chiar elemente de noutate. Chiar insist să anunţ că pentru prima dată cetăţenii români pot să-şi preschimbe permisul cu adeverinţa eliberată de consulat, de exemplu, printre multe, multe altele.
Reporter: Sunt utile aceste întâlniri cu reprezentanţi de la Bucureşti şi cu consulii de aici, din Italia?
Cristescu Gheorghe: Sunt foarte utile, pentru că noi, asociaţiile, reprezentăm interfaţa între instituţiile statului şi efectiv cetăţenii români care se găsesc aici, putem să diseminăm informaţii clare, pentru care noi cerem detalii şi după aia putem să le dăm oamenilor mai departe.