Şcolile româneşti din Transnistria, în pericol de închidere
Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană ar putea fi închise dacă autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Iulie 2014, 09:39
Înaltul Comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale, Astrid Thors, atrage atenţia că există pericolul ca şcolile cu predare în limba română din Transnistria să dispară.
Oficialul afirmă că scolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană ar putea fi închise dacă autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord înainte de începerea anului şcolar.
Directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev susţine că, potrivit unui raport OSCE, licenţierea şcolilor va fi făcută de autorităţile transnistrene, care vor avea dreptul să decidă asupra curriculei de învăţământ, deci a predării libii române şi a istoriei.
Cei opt directori ai instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română din Tiraspol nu sunt de acord cu aceste prevederi ale acordului şi solicită să înveţe în continuare după planul de învăţământ din R.Moldova
Directorul Liceului Lucian Blaga, Ion Iovcev, cere susţinerea comunităţii internaţionale în această problemă.
Şi în satul Corjova din stânga Nistrului, gimnaziul cu predare în limba română riscă să fie închis pe motiv că administraţia instituţiei nu a achitat la timp plata pentru chiria clădirii.
Datoriile acumulate până acum sunt de 700 de mii de lei moldoveneşti, echivalentul a aproximativ 37 de mii de euro.
Despre situaţia şcolilor cu predare în limba Română din Transnistria în emisiunea "Românii de pretutindeni".
Audio: Românii de pretutindeni, ediţia din 19 iulie 2014.