Românii din străinătate vor să investească în agricultură, IT şi turism
Summit-ul Repatriot - Impreună pentru România i-a adus la aceeaşi masă a discuţiilor pe oamenii de afaceri români cu cei din diaspora.
Articol de Luminiţa Voinea, 17 Octombrie 2016, 13:12
Domeniile de interes unde oamenii de afaceri din străinătate ar dori să investească în România sunt agricultura, turismul şi IT-ul , spun reprezentanţii organizaţiei Repatriot.
Aceştia i-au adus faţă în faţă la masa discuţiilor pe oamenii de afaceri români din străinătate cu cei din ţară, în cadrul unui summit "Repatriot - Împreună pentru România".
S-au schiţat planuri de afaceri, s-au pus pe hârtie idei concrete şi s-au identificat oportunităţi, dar şi bariere, cum ar fi lipsa de transparenţă sau birocraţia excesivă.
Cel mai important este că s-a creat o legătură între oamenii de afaceri români din străinătate şi cei din ţară, care ar putea avea efecte concrete prin deschiderea unor afaceri în România şi, de ce nu, prin repatrierea celor care vor să se întoarcă acasă, dar încă nu au un suficient curaj.
"De-a lungul celor patru zile de summit, în timpul dezbaterilor au fost generate diverse idei de colaborare. Printre cele mai dezbătute au fost cele care vizează sectoarele IT, turism, agricultură, producţie agricolă în special şi tehnologie. Totodată, însă, am avut şi o propunere mai specială, lansată participanţilor la summitul din Delta Dunării, respectiv a fost o propunere de salvare a caselor tradiţionale româneşti de la sate, care reprezintă un element, să spun aşa, intrinsec al identităţii noastre naţionale", a spus Ramona Chirilă, director executiv al Organizației Repatriot.
Audio: Interviu cu Ramona Chirilă
Oamenii de afaceri din diaspora se gândesc și la afaceri concrete în domeniul agriculturii.
"Un exemplu care a fost enunţat, a fost achiziţionarea de teren şi începerea producţiei agricole, respectiv plantarea de diverse produse agricole care ulterior să fie comercializate atât în România, cât şi în străinătate. Avem două părţi, cel puţin implicate, respectiv omul de afaceri din diaspora care îşi doreşte, iată să ducă produse româneşti în străinătate şi să le distribuie şi să le vândă acolo şi avem partea reprezentată de omul de afaceri din România, care îşi doreşte să se implice, în special, în fluxul de producţie efectiv", a spus Ramona Chirilă.
A început programul "Diaspora Start-Up" pentru repatrierea românilor
Cetăţenii români eligibili care doresc să-şi deschidă o afacere în România pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro prin programul "Diaspora Start-Up", lansat de Ministerul Fondurilor Europene şi cel de Externe.
Propunerile de proicte pot fi depuse până pe 29 noiembrie. Amănunte în emisiunea "Românii de pretutindeni".
Audio: "Românii de pretutindeni", ediţia din 15 octombrie 2016.