România Mare şi momentul Unirii de la 1918, evocate la Gyula
Centenarul Marii Uniri a fost evocat în Ungaria, la Gyula, la conferința "Contribuţia românilor din Ungaria la Marea Unire"
Articol de Luminiţa Voinea, 27 Noiembrie 2018, 14:04
România Mare şi momentul Unirii de la 1918 au fost evocate recent la Gyula, localitate cu o comunitate numeroasă de români din Ungaria, la iniţiativa Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni.
Participanţii - profesori doctori de la universităţi de prestigiu din România, demnitari ai statului român, printre care deputatul Eugen Tomac, dar şi jurnalişti - au vorbit despre "Contribuţia românilor din Ungaria la Marea Unire şi rolul Armatei Române în eliberarea Budapestei de trupele bolşevice".
Au fost amintiţi militanţii români din Ardeal care au luptat pentru visul României Mari şi a fost evocată personalitatea lui Vasile Goldiş, cel care în repetate rânduri şi-a manifestat opţiunea sa proromânească, a elaborat şi a citit proiectul de Rezoluţie a Unirii în fata Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Iulia Modiga de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, despre mesajul reuniunii de la Gyula, Ungaria: Centenarul Marii Uniri este cel mai semnificativ episod istoric din istoria românilor și acest eveniment nu-i privește doar pe românii din țară, ci și pe românii din comunitățile istorice. Și aici vorbim de românii din R.Moldova, din Serbia, din Bulgaria, dar și de românii din Ungaria.Aici la Jula avem o comunitate impresionantă de români, avem şcoală românească, avem săptămânal românesc, ziar românesc, şi considerăm că este oportună organizarea unei conferinţe care să reunească prelegeri, direcţii de lucru, direcţii teoretice despre contribuţia românilor din Ungaria la Marea Unire de la 1918, dar şi despre contextul şi efectele acestei Marii Uniri de la Alba Iulia. Am fost plăcut surprinsă să aud vorbindu-se foarte mult în limba română, asta arată că este o comunitate care nu a dispărut, însă este o comunitate care are nevoie de sprijin din partea Bucureștiului. Noi, toate instituțiile abilitate, trebuie să ne reunim eforturile și să lucrăm cu cei de aici, astfel încât să menținem o legătură vie între țară și această comunitate istorică.
Costel Oprea, director executiv al Centrului pentru Politici Locale Alba Iulia, coorganizator al conferinţei de la Jula, mi-a vorbit despre concluziile reuniunii şi a pus accent pe faptul că dialogul cu comunităţile de români pe tema Centenarului trebuie să continue şi după momentul 1 decembrie.
Costel Oprea: În urma acestor conferințe am aflat multe lucruri legate de contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire. Am aflat că foarte mulți delegați din Jula, din Ungaria, au fost la Alba Iulia și au votat pentru Marea Unire. Acestea sunt niște lucruri care nu sunt cunoscute foarte bine în România. Acesta a fost mesajul nostru, că opinia publică trebuie să afle adevărul despre contribuția românilor la Marea Unire de la 1918. Pentru la anul avem în vedere să organizăm o altă serie de conferințe despre centenar, pentru că centenarul se termină în 2020. Atunci marile puteri au hotărît că românii sunt uniți în formula pe care și-au dorit-o ei înșiși. De aceea vrem să ieșim cu centenarul în afara granițelor României, să mergem în comunitățile românești, pentru a intra într-un dialog cu românii din afară. Deși sunt afara României, totuși, acești români întotdeauna au fost alături de România.
Prezent la discuţii, deputatul Eugen Tomac a precizat că mai ales acum, în an centenar, este bine ca autorităţile să fie prezente printre românii din afara graniţelor şi să-i încurajeze să ducă mai departe steagul demnităţii româneşti.
Eugen Tomac: Să nu uităm că militanţii români din Ardeal... erau printre ei şi reprezentanţi în Parlamentul de la Budapesta. Să nu uităm cu câtă energie şi viziune a luptat Vasile Goldiş, cel care în Parlamentul de la Budapesta, în repetate rânduri, şi-a manifestat opţiunea sa proromânească. Să nu uităm că el este cel care a scris rezoluţia de la 1 Decembrie de la Alba Iulia.
AUDIOConferința de la Gyula, în emisiunea "Românii de pretutindeni", ediția din 24 noiembrie 2018