Români din toate colțurile lumii, premiați la Gala Excelenței de la Madrid
Români de pe trei continente, Australia, Europa și America de Nord, au primit Trofeul Excelenței, în semn de apreciere a activității lor în străinătate.
Articol de Luminiţa Voinea, 29 Noiembrie 2022, 11:37
61 de români din toate colţurile lumii au fost premiaţi la Madrid, de Organizaţia Occidentul Românesc, într-o Gală a Excelenţei, pentru contribuţia pe care o aduc imaginii României în lume.
Sunt români plecaţi de peste 10 ani din ţară, care au cariere strălucite în statele lor de adopţie şi au devenit adevăraţi ambasadori de imagine în toată lumea.
La secţiunea "Diplomat de carieră" a fost premiat şi ambasadorul României în Spania, George Bologan, care a vorbit despre importanţa pe care o au astfel de premii în restabilirea încrederii.
În mesajul său, șeful misiunii diplomatice a mulțumit echipei Occidentului Românesc pentru mesajul de încredere pe care îl transmite în rândul diasporei, promovând totodată o imagine pozitivă a României în afara granițelor țării.
"Cred că este foarte important să încercăm să regenerăm sentimentul respectului şi să facem în aşa fel încât să pătrundă în lume şi sentimentul admiraţiei, nu doar cel al nemulţumirii, al cârcotelii, care de multe ori este toxic şi nu sădeşte încrederea unora în ceilalţi". George Bologan, ambasadorul României în Spania
Gala Excelenței a fost un eveniment de înaltă ținută, care a reunit la Madrid români din toate colțurile lumii, creând adevărate punți de legătură între românii din diaspora cu rezultate remarcabile în domeniile lor de activitate.
Campania "Noi susținem excelența" , lansată de Organizația non-profit El Occidente Rumano în 2015, organizație care editează de peste 12 ani ziarul Occidentul Românesc, și-a propus să promoveze, printr-o acțiune privată, românii din străinătate, care, prin pasiune si dăruire, fac performanță și aduc un plus de valoare imaginii României, dar și imigranților români răspândiți prin lume.
Pentru această ediție au fost nominalizati 176 de români din afara granițelor, în cadrul campaniei desfășurate în perioada 2020 – 2022.
"Noi milităm pentru un climat moral sănătos în relațiile sociale, pentru o integrare armonioasă și demnă a românilor".
Doamna Kasandra Năsăudean, fondatoarea ziarului „Occidentul Românesc" și organizatoarea Galei de la Madrid, susține într-un interviu pentru Radio România Actualități, că acesta este un minim gest de recunoaștere publică a muncii și activității zilnice a acestor profesioniști în țările lor de adopție.
"Primele două ediții care s-au desfășurat pe Coasta Albă a Spaniei, Comunitatea Valenciană (Benidorm 2016 și Calpe 2018), au fost organizate din surse proprii și sponsorizări. Pentru cea de-a treia ediție a galei excelenței românești din afara granițelor care s-a desfășurat în perioada 25-27 noiembrie 2022 la Madrid, ne-am bucurat de sprijin din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ca urmare a unui proiect de finanțare pe care l-am câștigat și care, astfel, aduce și în acest fel statul român mai aproape de cetățenii săi din diaspora. Noi milităm pentru un climat moral sănătos în relațiile sociale, pentru o integrare armonioasă și demnă a românilor pentru protejarea mediului, a patrimoniului, a drepturilor și libertăților fundamentale. Români, care prin pasiune și dăruire fac performanță în țările de adopție și aduc un plus de valoare imaginii României și implicit nouă, imigranților români răspândiți pe mai multe continente. A exersa respect faţă de onoare înseamnă a face un legământ de recunoaștere reciprocă. Respectul este forma cea mai sigură de a lega valorile de viața şi activitatea umană concretă. Este, poate, cea mai importantă modalitate de a transforma valorile din simple „obiecte” ținute în vitrină pentru a fi admirate sau venerate, în unelte vii, folositoare, ale vieții de zi cu zi. Modernitatea este, prin definiţie, promotoare a contractualităţii. Nu este deloc întâmplător, deci, că performanța socială este puternic legată de măsura în care acest tip de relaţie contractuală este utilizată de cei mai mulţi dintre cetăţeni, este considerată de ei utilă, sigură şi folositoare". Kasandra Năsăudean
În cadrul Galei de la Madrid, au fost distinși cu „Trofeul Excelenței”, 61 de români din toate colțurile lumii, la categorii precum Afaceri, Artă și Cultură, Învățământ universitar, sau Mediul asociativ.
Remus Robu a primit Trofeul Excelenței pentru activitatea pe care o desfășoară ca avocat în Marea Britanie.
"Emoțiile au fost foarte mari. Mă bucur că am primit acest premiu. Trebuie să recunosc, nu e altceva decât o recunoștință pentru activitatea pe care eu o fac eu cu tot dragul și o activitate pe care o desfășor în folosul comunității românești stabilite în Anglia. Mă mândresc că marea majoritate a clienților mei sunt vorbitori de limba română, sunt conaționali de-ai mei și cred că ăsta e un lucru care mă bucură și mă face să mă trezesc cu drag în fiecare dimineață să merg la muncă, să pot să-mi ajut conaționalii care, din păcate, au nevoie de sfaturi juridice". Remus Robu
Smaranda Kafka, o româncă stabilită la Sidney, Australia, premiată pentru întreaga activitate în domeniul literaturii, susține că acest premiu o onorează.
"Am fost foarte surprinsă și onorată, în același timp. Inițial chiar m-am întrebat: acest trofeu de excelență este dat pentru ce am făcut învățământ, pentru ce am realizat în Sidney, unde numele meu apare bătut în piatră în Homebușh datorită activității din timpul Olimpiadei, 1999 – 2000, când am făcut parte din echipa specială de protocol și relații care lucra în interiorul aeroportului și la sfârșit am fost onorați prin a ne pune numele pe aceasta alee din Homebush. Dacă mergeți puteți să vedeți. Nici nu m-am gândit, instictiv am scris Smaranda Kafka și dedesubt România, pentru ca acest lucru să rămână pentru viitor. Deci noi suntem plecați din țară din 1992, avem 30 de ani de când am plecat, vorbim în casă românește, fiul nostru vorbește românește cu cei doi nepoței și prin tot ce facem suntem legați de țară, indiferent unde locuim".Smaranda Kafka
Gala Excelenței de la Madrid a adus alături români cu rezultate excepționale din trei continente - Australia, Europa și America de Nord - și a fost un bun prilej pentru a evidenția valoarea românilor în lume și apartenența la limba , cultura și identitatea românească.