Români de cinci stele. Ramona Chirilă duce România în topul Harvard
Ramona Chirilă a reprezentat România la cel mai înalt nivel în şcoala de guvern Harvard Kennedy, unde a fost rugată să ducă steagul promoţiei.
Articol de Luminiţa Voinea, 29 Iulie 2015, 12:54
Tinerii din România sunt apreciaţi la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume – Harvard.
Cu ambiţie, încredere şi multă muncă a pătruns în lumea selectă a elitelor mondiale o româncă din Cluj – Ramona Chirilă.
Povestea succesului Ramonei începe la Cluj, continuă la Bucureşti, trece prin Johannesburg şi ajunge în lumea elitelor - la Harvard University, SUA.
La 34 de ani, Ramona Chirilă a spart bariere, a învins prejudecăţi, şi-a depăşit limitele şi a ţinit din ce în ce mai sus.
În România, din poziţia de lider al unei companii private a ajutat copiii defavorizaţi să-şi urmeze talentele.
În Africa de Sud – la Johannesburg – a făcut voluntariat pentru o organizație profilată pe îngrijire copii abandonați și infectați cu HIV. .
A devenit apoi vicepreședinte pentru dezvoltare regională al Camerei de Comerț a României din Ghana.
Succes după succes în lumea elitelor mondiale
Ulterior, a fost admisă într-una dintre cele mai prestigioase universități din lume - Harvard University, într-un program care pregateşte lideri pentru țările în curs de dezvoltare.
Acolo, în lumea elitelor mondiale, a reputat succes după succes şi a terminat ca şefă de promoţie.
"Mi s-a spus de la bun început: voi, tinerii din România, sunteţi atât de bine pregătiţi, sunteţi atât de culţi, atât de muncitori, sunteţi deosebiţi. Marea mea realizare este că am reuşit să reprezint România la cel mai înalt nivel în şcoala de guvern Harvard Kennedy. Am terminat ca şefă de an, am avut onoarea să fiu rugată să duc steagul promoţiei, mi s-au dat două premii speciale şi, prin asta, chiar am considerat că am dus România în topul Harvard", spune cu entuziasm Ramona.
Printre întâlnirile care i-au marcat existenţa se numără cele cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden şi cu fostul secretar de stat american, Madeleine Albright.
"Cea mai importantă întâlnire a fost cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden. E un om extraordinar. Am cunoscut-o apoi pe doamna Madeleine Albright care m-a impresionat foarte mult şi căreia i-am picat foarte dragă de la prima vedere. Dânsa are şi origini din Europa de Sud-Est şi de îndată ce m-a văzut m-a şi întrebat: trebuie să fii din Europa de Sud-Est? Da, sunt din România", povesteşte Ramona despre întâlnirile care au impresionat-o.
Foto: Întâlnirea cu Joe Biden, vicepreşedintele SUA
Lecţia Harvard
Cea mai importantă lecţie pe care a învăţat-o la Harvard este aceea de a şti cum să asculţi oamenii.
De fapt, la Harvard, te învaţă să gândeşti.
"Am avut onoarea de a fi acceptată în programul Edward S. Mason care de altfel a dat cei mai mulţi dintre preşedinţii de state şi foarte mulţi miniştri ai aproximativ tuturor ţărilor din lume. Cea mai importantă lecţie pe care am înţăţat-o la Harvard este cât de important este să asculţi oamenii. Indiferent că eşti preşedinte de ţară , ministru, şef de partid, şef de companie, trebuie să ştii cum să asculţi oamenii. Pentru că ascultându-i, ştii exact ce se întâmplă şi găseşti soluţii. Pe scurt, te învaţă să gândeşti", spune Ramona.
A ales România
Acum, când mulţi dintre tinerii români îşi caută norocul în străinătate, Ramona Chirilă s-a întors acasă, la familia ei, hotărâtă să pună la bătaie tot ce știe pentru ROMÂNIA.
Are planuri mari şi, dacă România are nevoie de ea, vrea să le pună în aplicare în domeniul public.
Ramona Chirilă şi povestea succesului pe trei continente – Europa, Africa şi SUA, în emisiunea "Românii de pretutindeni".
Audio: "Românii de pretutindeni", ediţia din 25 iulie 2015.