Războiul din Siria îi aduce pe români acasă
Românii din Siria încep să vină acasă sau îşi găsesc rostul în locuri mai liniştite. Ei fug din calea războiului care durează de patru ani.
Articol de Amalia Bojescu, 21 Octombrie 2015, 11:58
Au plecat din România pentru un trai mai bun.
Acum sunt nevoiţi să revină acasă din cauza războiului, care durează de patru ani.
Este povestea tristă a multor români stabiliţi în Siria.
Mulţi dintre ei însă nu au la ce să se întoarcă, pentru că aici nu mai au nimic.
Carmen Gavrilă a aflat povestea unei românce Coca Haj Akil, care a lăsat viaţa din Siria şi s-a întors acasă. Interviul, în emisiunea Românii de pretutindeni.
Proiecte pentru învățământul în limba română
Departamentul pentru românii de pretutindeni are proiecte proprii pentru a suplini lispa cursurilor de limba română din comunităţile de peste graniţe.
Ministrul Angel Tîlvăr afirmă că lipsa cadrelor didactice, a manualelor sau descurajarea copiilor care vor să se înscrie la cursuri sunt principalele probleme în comunităţile de români.
Un interviu cu ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, în emisiunea Romanii de pretutindeni.
AUDIO Românii de pretutindeni, ediția din 17 octombrie 2015
25 martie, data avansată pentru Congresul românilor de pretutindeni
La Bucureşti se fac paşi importanţi în ceea ce priveşte organizarea Congresului românilor de pretutindeni.
S-a avansat data de 25 martie 2016 pentru acest eveniment atât de aşteptat de toţi românii
Membrii comisiei de specialitate din Senat au aprobat metodologia de desemnare a delegaţilor şi au propus ca reuniunea românilor din afara granițelor să fie pe 25 martie.
Această acţiune nu se doreşte a fi politizată, spun la unison parlamentarii , de aceea românii din diaspora vor avea libertatea să-şi desemneze delegaţii, în baza unei liste cu minimum cinci sute de susţinători.
Senatorul PNL de diaspora, Viorel Badea, spune că ar fi mai bine ca delegaţii să fie desemnaţi în baza unor alegeri şi nu a unor liste de semnături.
Mai mult, afirmă senatorul liberal, ar fi de dorit o repartizare a delegaţilor pe ţări, în funcţie de mărimea comunităţii pe care aceştia urmează să o reprezinte.