Proiecte pentru revenirea românilor în țară
Câteva programe care să le permită românilor din străinătate să revină în ţară se pregătesc în acest moment, potrivit ministrului Dan Stoenescu.
Articol de Amalia Bojescu, 07 Martie 2016, 17:17
Autorităţile de la Bucureşti pregătesc mai multe proiecte menite să le permită românilor care lucrează în prezent în străinătate, să revină în ţară, afirmă ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.
Acesta s-a aflat în Italia, unde a avut întâlniri cu autorităţile locale de la Roma şi Bologna, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români din nordul Italiei.
Românii le-au cerut responsabililor de la Bucureşti soluţii pentru a reveni în ţară.
Câteva programe de acest gen, care să le permită conaţionalilor din străinătate să revină în ţară se pregătesc în acest moment, potrivit ministrului delegat pentru relaţia cu românii de pretutundeni, Dan Stoenescu.
"Instituţiile statului român au obligaţia să răspundă cererilor românilor din străinătate şi, desigur, românii din străinătate sunt interesaţi nu numai de menţinerea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti din străinătate, de menţinerea identităţii naţionale, românii din străinătate sunt interesaţi de oportunităţile pe care România le poate oferi pentru ca ei să se întoarcă acasă, desigur, dacă o doresc", spune Dan Stoenescu, potrivit corespondentului RRA în Italia, Elena Postelnicu.
Delegaţia de la Bucureşti a avut o serie de întâlniri cu autorităţile locale din Roma şi Bologna şi în vederea alegerilor parlamentare.
"Scopul acestei delegaţii este unul foarte simplu -în afară de activitatea noastră, şi anume, aceea de a monitoriza modul în care sunt respectate drepturile românilor din Italia şi modul în care acţionează asociaţiile noastre în Italia a fost şi un obiectiv mult mai punctual, şi anume, acela de a prezenta autorităţilor italiene, precum şi reprezentanţilor asociaţiilor româneşti, modalităţile în care se va vota în această toamnă, la alegerile legislative. Ştim foarte bine că este o nouă procedură, o procedură, care, din punctul meu de vedere, este mai complicată decât procedurile de până acum, şi asta pentru că presupune necesitatea înscrierii în Registrul Electoral, necesitate care va permite românilor să voteze în două moduri, fie solicitând o secţie de votare în localitatea în care locuiesc şi muncesc, fie solicitând dreptul de a vota prin corespondenţă - o modalitate de vot inedită pentru comunităţile româneşti din afara ţării", a spus Viorel Badea, senator, Comisia Românilor de Pretutindeni.
Ce spun românii stabiliți în Italia, în emisiunea "Românii de pretutindeni".
Audio: "Românii de pretutindeni", ediția din 5 martie 2016.