Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul

Cunoscut om de media, Mihaela Tatu vorbește despre provocările carierei și proiectele pe care le are în acest moment pentru românii din afara granițelor.  

Mihaela Tatu, la Radio România Actualități, emisiunea "Românii de pretutindeni.

Articol de Luminiţa Voinea, 05 Februarie 2024, 14:12

“Indiferent de dezvoltarea tehnologiei în domeniul comunicării, vorbirea va rămâne cel mai important mijloc de comunicare!”, spune Mihaela Tatu, cunoscută pentru emisiunile de radio si televiziune realizate timp de peste 22 ani.

Îndrăgostită de cuvânt și de limba română, Mihaela Tatu animă întâlnirile din comunitățile de români de peste granițe, îmbrăcându-le în energie, bună dispoziție și dor de România.

Asta și pentru faptul că este trainer în Tehnica și Arta Livrării Discursului și lucrează cu oameni din Belgia, Polonia, Marea Britanie si chiar Columbia.

Citește povești pentru copiii români din toată lumea și se consideră un cetățean universal.

Mihaela Tatu este invitata emisiunii “Românii de pretutindeni”, ediția din 3 februarie 2024.

"Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul. Acolo mi-am început activitatea. În această clădire, eu am luat locul doi pe țară pentru cea mai bună voce radiofonică feminină, în cadrul Zilelor Marconi". Mihaela Tatu

Realizator (Luminița Voinea): Bine ai venit în studioul "Românilor de pretutindeni", Mihaela Tatu!

Mihaela Tatu: În primul rând, bine te-am găsit pe tine și bun găsit întregii lumi, pentru că dacă noi ne auzim în clipa asta în întreaga lume, sufletul meu a ajuns în întreaga lume.

Luminița Voinea: Ați simțit deja, dragi ascultători, că am în față o persoană plină de energie, cu zâmbetul pe buze, cu atitudine pozitivă, așa cum o cunoaștem cu toții din aparițiile sale de-a lungul timpului. Ce mai faci Mihaela Tatu, cu ce-i bucuri pe cei din jurul tău, ce te încarcă cu energie?

Mihaela Tatu: În primul rând, vreau să spun că-ți mulțumesc pentru această invitație, pentru că mă simt cam ca în sânul lui Adam, nu Avram. Și știi de ce? Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul. Acolo mi-am început activitatea.

Luminița Voinea: Ce declarație frumoasă de dragoste!

Mihaela Tatu: Păi, tu nu știi, dar în această clădire eu am luat locul doi pe țară pentru cea mai bună voce radiofonică feminină în cadrul Zilelor Marconi.

Luminița Voinea: Felicitări. Ai această calitate de om de radio, de a trece dincolo de microfon și de a ajunge exact la sufletul ascultătorilor.

Mihaela Tatu: Voce fără chip…

Luminița Voinea : Deși acum radioul este și vizual, oamenii ne pot și vedea pe site.

Mihaela Tatu: Pe vremuri, când începeam emisiunea de la ora 4:00 la ora 5:00, la 4.00 mă trezeam, de multe ori nici măcar nu mă spălam pe ochi și veneam alergând printre troiene, pentru că am început în Brașov. Cui îi mai ardea să se mai aranjeze, să se mai machieze? Acum, obligatoriu trebuie naturalețe, starea de spirit contează. Dacă m-ai fi întrebat de unde vin, ți-aș fi spus că sunt un cetățean universal care vine de oriunde și se simte acasă acolo, în sufletul ei. Pentru că asta simt. Mă simt acasă în mine, așa că în orice colț de lume mă simt bine. Motiv pentru care m-am mutat în Oradea.

Luminița Voinea: Clădirea aceasta în care ne aflăm poartă și denumirea generică de ‘Casa Radio’. Așa că pot spune că te-am adus acasă, așa cum îi aducem și pe românii de peste tot. Te întrebam ce mai faci Mihaela Tatu, te-am prins, așa, între mai multe drumuri în București.

Mihaela Tatu: De 10 ani locuiesc în Oradea. Dintr-o întâmplare am plecat cu un proiect de o lună și jumătate să pun voce pe desene animate și într-o lună m-am îndrăgostit de oraș. Am rămas ducându-mi câinele și biblioteca cu tirul în Oradea. Acolo am un cartier general, pentru că acolo pun voce pe desene animate. Acolo pun voce pe un site de povești pentru copii: somnoroși.ro. Bucurați-vă copiii și alinați-le agitația de dinainte de culcare cu poveștile frumoase de pe somnoroși.ro. Apoi, sunt în București pentru că realizez o emisiune de sănătate pe un canal on-line de știri din septembrie, de anul trecut. Și am venit în București pentru că în această săptămână am înregistrat pentru luna februarie. Totodată, am avut de înregistrat și niște spoturi pentru un site de sănătate.

Luminița Voinea: Mihaela, eu te-am întâlnit în 2022, la Gala Excelenței, unde români de excepție de pe trei continente au fost premiați la inițiativa publicației de limbă română ‘Occidentul românesc’. Ai prezentat acea gală, ai fost gazdă, ai reușit să trezești emoții profunde, dor de aerul românesc și, pur și simplu, i-ai făcut pe toți cei de acolo să se simtă acasă. Practic, ai recreat atmosfera de acasă tocmai în Spania, la Madrid, alături de organizatoarea galei, doamna Kasandra Năsăudean, pe care o salutăm de la microfonul Românilor de pretutindeni....

Mihaela Tatu: Cu sufletul, cu mintea, și cu inima.

"Am învățat de-a lungul timpului că e bine să fii mental și să comunici pe energie de mental, de la mintea mea către mintea ta. Însă rămân într-o zonă aridă și atunci când cobor cu mintea în inimă și când vorbești și comunici de la inimă la inimă, acea comunicare holistică, acolo suntem o zonă unde suntem egali nu la minte, ci la inimă".

Luminița Voinea: Cum reușești să comunici atât de firesc, atât de autentic, atât de emoționant cu românii din diaspora?

Mihaela Tatu: Pentru că sunt românii din diaspora, iar spiritul acesta românesc, indiferent de colțul de lume unde ar trăi românul, știi cum se spune că românul este precum acea băutură închisă la culoare, cu bulbuci, îi găsești în toate colțurile lumii. Românul rămâne cumva în adâncul sufletului, că e vorba despre suflet de poet, că este creativ, că e creator, că este multă emoție acolo, în adâncul sufletului lui. Ori eu am învățat de-a lungul timpului că e bine să fii mental și să judeci pe energie, adică să comunici pe energie de mental, de la mintea mea către mintea ta. Însă rămân într-o zonă aridă și atunci când cobor cu mintea în inimă și când vorbești și comunici de la inimă la inimă, acea comunicare holistică, imposibil să nu ajungi, pentru că acolo suntem o zonă unde suntem egali nu la minte, ci la inimă. Cum Dumnezeu să n-ajungi la mințile lor, când zâmbetele deschid uși, lumina și iubirea deschid uși. Curajul de a fi tu însăți deschide uși. Cred că a fost o bucurie și pentru ei să se întâlnească cu semeni de-ai lor care trăiesc în Canada, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, eu am fost marcată. Cred că bucuria pe care am transmis-o eu, de fapt a fost bucuria pe care am simțit-o eu în suflet văzând câtă valoare poate să împrăștie acest popor în toată lumea. Pentru că am decernat niște premii de excelență unor români valoroși, găsiți cu destul de multă ușurință de către Kasandra Năsăudean. Suntem un popor fabulos, deci noi suntem vârfuri în ambele direcții. Când spui român te gândești la profesor universitar, la cercetător, la un IT-ist desăvârșit, dar există și cealaltă latură. Și acolo excelăm, unde sunt minusurile și sub nivelul mării….

Luminița Voinea: Din păcate…..

Mihaela Tatu: Însă am fost plăcut impresionată de artiștii, de jurnaliștii, de pictorii, de compozitorii, instrumentiștii, profesorii universitari, psihologii. Deci am întâlnit oameni de o valoare extraordinară, o elită a României plecată departe.

Luminița Voinea: Erau și foarte dornici să comunice în limba română, pentru că mi-au spus lucrul acesta. Se simt acasă atunci când vorbesc, când comunică în limba română.

Mihaela Tatu: La început erau un pic stingheri și în momentul în care am intrat, am început să trezesc ceea ce era în ei acolo, pus la odihnă, pus la hibernat. Puțin le-a trebuit ca să ajungă unii la ceilalți la nivel emoțional Mi-a plăcut nemaipomenit.

"Suntem minunați ca neam cu bune și cu rele, asumându-mi ceea ce spun, cu bune și cu rele. Suntem un neam fain".

Luminița Voinea: Vorbeam despre moralitate, despre umanitate, despre toate aceste valori pe care românii prezeți la Gala Excelenței de la Madrid le-au împărtășit acolo în cercul în care ne-am întâlnit cu toții….

Mihaela Tatu: Compasiune….

Luminița Voinea: Exact. În această perioadă tulbure pe care o traversăm, Mihaela, când se pare că reperele, autenticitatea, omenia sunt valori tot mai rare, ce crezi că ar putea să ne unească pe noi, români din țară și români din diaspora?

Mihaela Tatu: Tocmai aceste valori care sunt tot mai rare, tocmai aceste valori. Știi ce am învățat eu când am lucrat în radio? Era un domn care ne asculta, cum să spun eu, cu pixul și cu caietul în mână și ne nota greșelile, era un om de media. Și la un moment dat, m-am răzvrătit așa un pic și mi-a spus: ‘indiferent ce se întâmplă în jurul tău, Mihaela, fă tot ce-ți stă în putință ca bucățica pe care o faci tu să fie foarte bună și foarte bine făcută!’. Apoi, tatăl meu mi-a mai spus, atunci când voiam să mă fac tot felul de profesii, de la vânzător la aprozar, la baletistă, la Winnetou, pentru că aveam tot felul de gărgăuni și mi-a zis: ‘no, fă-te tu ce te-i face, de-i vrea să te faci Winnetou, de-i vrea să te faci baletistă, fă-te ce te-i face, da fă în așa fel și să fii a mai bună!’. Deci, fiecare om dacă și-ar vedea cu iubire, cu compasiune, cu dăruire, cu abnegație și să dea valențe activității lui acolo, pe bucățica lui, lucrurile ar merge bine, pentru că binele meu se întâlnește cu binele tău, cu binele colegei noastre și uite așa se face vortexul de bine, de conștiinciozitate, lumină și iubire. Eu cred că oricât am bombăni noi, românii, care suntem împrăștiați peste tot și vezi că am spus noi, fiica mea locuiește în Berlin de 10 ani cu cetățenie cu tot, am prieteni foarte buni de drum lung și veri în Canada, deci sunt a lumii, da. Toate lucrurile astea ne unesc, oricât de mult am bombăni noi la un moment dat și oricât ne-am mai da noi așa cu stângul în dreptul, că astea sunt de fapt caracteristice nouă românilor, cu bune și cu rele, ca la orice popor, însă iubirea asta față de țară rămâne acolo, chiar dacă mulți zic: ‘nu mă mai întorc sau mă întorc’, dorul și iubirea rămân acolo și ei se întorc acasă în fiecare an de Paște și de Crăciun și aduc bucurie și aduc valoare și umplu bugetul familiilor și al țării noastre….

Luminița Voinea: Și aduc plus valoare României acolo unde merg în lume.

Mihaela Tatu: Și nu numai plus valoare. Mă uitam din punct de vedere antreprenorial cu câtă experiență au venit acasă și câte au împărtășit și continuă să împărtășească. Suntem minunați ca neam cu bune și cu rele, asumându-mi ceea ce spun, cu bune și cu rele. Suntem un neam fain.

Luminița Voinea: Să păstrăm cuvintele 'dor' și 'dragoste de țară', care îi animă pe români, oriunde ar fi, și spiritul românesc, pentru că indiferent unde se află, fie că sunt în Statele Unite, la mare depărtare, au acolo un colțișor de România cu ei.

Mihaela Tatu: Da, se întâlnesc la biserici, la slujbe. Da, am fost în Chicago, am fost în New York, în Canada, am vizitat comunitățile de români, ei se întâlnesc. Repet, suntem români, mai conflictuali, ne mai dăm la gioale, dar în esență ne strângem și ne ajutăm dacă ne e greu, am simțit, am văzut asta în Spania.

Luminița Voinea: Unde te vezi în viitor? Româncă în țara ta, româncă de pretutindeni sau nu se exclud una pe alta?

Mihaela Tatu: Luminița mea, sunt un cetățean universal, ce-mi place cum sună, și am un caracter de nomad. Mă vâd locuind aici și ducându-mă s-o vizitez pe fiica mea și ducându-mă în toate zonele lumii. Pentru că 'a călători' este verbul pe care îl aveam pe un fel de Tatu’s List, ca la Bucket List. Da, acolo e a călători, să călătoresc, iar eu pașaportul mi l-am făcut la 40 de ani. În concluzie, eu nu călătoresc decât de 20 de ani și mai am atât de multe de văzut. Așa că lume, deschide-te, eu muncesc mult ca să pot să strâng, că nu pot să plec oricum, lume deschide-te pentru mine, așa cum e inima și mintea mea deschisă ca să te cunosc.

Luminița Voinea: Să sperăm că în călătoriile pe care le vei face în perioada următoare te vei întâlni și cu ascultătorii noștri de la 'Românii de pretutindeni' și își vor aminti de discuția pe care noi am avut-o .

Mihaela Tatu: Să știi că în orice țară am fost, am găsit comunități de români pe care i-am vizitat și cu care ulterior am păstrat legătura. Am cursanți din Columbia, am cursanți din Belgia, din Polonia și din Londra, pentru că predau comunicare, arta și tehnica comunicării. Din Londra am o familie extraordinară, fericita posesoare, familia respectivă, a doi gemeni, băieței, de la care primesc în fiecare zi filmulețe care mai de care mai haioase și sunt cu gura până la urechi și așteaptă să merg în vizită pentru că ei au venit la mine în vizită în Oradea. Am cursanți și am bucurii de oameni, pentru că altfel nu le pot spune, în toată lumea.

Luminița Voinea: Ești o bucurie Mihaela Tatu, îți mulțumesc pentru prezența în studioul Românilor de pretutindeni.

Mihaela Tatu este invitată să prezinte Gala Excelentei Românești, unde vor fi premiați români de elită din toată lumea.

Gala este organizată în perioada 8 -10 noiembrie în Spania, la intiațiva Orgaizației non profit 'El Occidente Rumano', care editează de peste 12 ani, fără întrerupere, publicația independentă de limba română, Occidentul Romanesc .

Interviul în format audio , în emisiunea Românii de pretutindeni, ediția din 3 februarie 2024

Trofeul Excelenței Românești 2024: Jurnalistele Ruxandra Săraru, Maria Țoghină și Luminița Voinea, între laureați
Românii de pretutindeni 17 Decembrie 2024, 16:36

Trofeul Excelenței Românești 2024: Jurnalistele Ruxandra Săraru, Maria Țoghină și Luminița Voinea, între laureați

15 personalități au fost alese dintr-un impresionant portofoliu de 83 de nominalizări din 11 țări.

Trofeul Excelenței Românești 2024: Jurnalistele Ruxandra Săraru, Maria Țoghină și Luminița Voinea, între laureați
Corul Madrigal, turneu de succes la Roma
Românii de pretutindeni 06 Octombrie 2024, 18:15

Corul Madrigal, turneu de succes la Roma

Timp de 3 zile, între 30 septembrie și 2 octombrie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin...

Corul Madrigal, turneu de succes la Roma
55 de ani de prezență culturală oficială românească la New York
Românii de pretutindeni 05 Octombrie 2024, 21:24

55 de ani de prezență culturală oficială românească la New York

Biblioteca Română de la New York, deschisă aici cu 55 de ani în urmă, a fost singura instituție de felul...

55 de ani de prezență culturală oficială românească la New York
Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon
Românii de pretutindeni 01 Octombrie 2024, 14:35

Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon

Aflat în turneu în Italia, Corul Madrigal a filmat un nou clip în Panteonul de la Roma și are programate două concerte cu...

Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon
Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc
Românii de pretutindeni 08 Septembrie 2024, 20:45

Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc

Monica Babuc a vorbit pentru "Românii de pretutindeni", despre proiectele culturale ale acestei toamne.

Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc
Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop
Românii de pretutindeni 06 August 2024, 11:59

Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop

Consulul general al României la Barcelona, Sandra Gătejanu Gheorghe are ca priorităţi îmbunătăţirea serviciilor consulare şi...

Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop
Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe
Românii de pretutindeni 04 Iulie 2024, 06:59

Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe

Occidentul Românesc și Gala Excelenței Românești din afara granițelor sunt două proiecte pe care Kasandra Kalman Năsăudean...

Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe
Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris
Românii de pretutindeni 27 Iunie 2024, 16:37

Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris

Gândită ca o completare a expoziției "Brâncuși" organizată în acest moment de centrul Pompidou, inițiativa propune...

Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris