Microbuze şcolare din România pentru copiii din R.Moldova
Peste 100 de autovehicule, în valoare de trei milioane de euro, donate de Guvernul României, au ajuns la gimnaziile şi liceele din Republica Moldova.
Articol de Amalia Bojescu, 18 Mai 2015, 10:01
Viaţa elevilor din R.Moldova nevoiţi să străbată distanţe mari pentru a ajunge la şcoală s-a schimbat în bine, după ce Guvernul României a donat în toamna anului trecut microbuze şcolare.
Peste 100 de autovehicule, în valoare de trei milioane de euro, au ajuns la gimnaziile şi liceele din Republica Moldova.
10 dintre ele au ajuns în Orhei, raion din nordul ţării, cu cel mai mare număr de elevi care se află la distanţe mari de instituţiile şcolare şi care trebuie transportaţi.
La şcoala din satul Camencea îşi fac studiile peste 160 de elevi, dintre care aproximativ 70 vin din două sate vecine.
O mare parte au fost transferaţi aici anul trecut din satul Donici, după ce şcoala din sat a fost închisă din lipsă de elevi.
Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia şcolii un autobuz şcolar pentru transportul elevilor din satul de baştină al marelui clasic Alexandru Donici la şcoala din Camencea.
Închiderea şcolii din satul Donici, cu o capacitate de aproape 200 de elevi, dar care număra aproximativ 50 de elevi, a generat anul trecut un val de nemulţumiri din partea mai multor părinţi.
Microbuzul nou a creat însă condiţii adecvate de transportare a elevilor la şoala din Camencea, care pune la dispoziţia elevilor condiţii bune de studiu.
Satul Pocşeşti, situat la 9 km distanţă de Camencea, nu are şcoală de peste 20 de ani, aşa încât copiii care se nasc aici sunt înscrişi şi ei la gimnaziul din satul vecin.
Până la apariţia microbuzului şcolar, elevii din Pocşeşti ajungeau la şcoala din Camencea şi înapoi cu autobuzul de rută Donici-Orhei, pentru care erau nevoiţi să se trezească cu două ore mai devreme şi să renunţe la ultima lecţie.
Microbuzele şcolare, la fel ca şi alte donaţii venite din partea României, se înscriu în asistenţa pe care UE o oferă Republicii Moldova prin intermediul statelor membre.
Audio: Românii de pretutindeni, ediţia din 16 mai 2015.