Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Medicul-scriitor Adrian Sângeorzan, stabilit la New York: Cartea pare a fi o salvare. România este într-o continuă schimbare  în bine

Invitatul emisiunii "Românii de pretutindeni" de la Radio România Actualități este medicul-scriitor Adrian Sângeorzan, stabilit în New York.

Medicul scriitor Adrian Sângeorzan, în studioul emisiunii Românii de pretutindeni, alături de realizatoarea emisiunii, Luminița Voinea. Foto: Radio România

Articol de Luminiţa Voinea, 12 Iunie 2023, 08:32

Adrian Sângeorzan este medic și scriitor, cunoscut și apreciat în comunitatea din New York.

Locuiește în Statele Unite ale Americii din 1990 și s-a aflat în România pentru lansarea cărții "După sfârșit", apărută la Editura Curtea Veche.

"Am venit în România în perioada cand salcâmii, socul, iasomia și teii infloresc. Îmi place mult să vin acasă în mai , parca am aterizat într-un paradis. Romania este într-o continuă schimbare în bine. Oamenii și-au schimbat mentalitatea. Iau cu mine în Statele Unite amintirile, mirosurile de mai si întâlnirile cu oamenii". Mărturiile medicului-scriitor român Adrian Sângeorzan stabilit la New York, făcute la emisiunea "Românii de pretutindeni", într-un interviu de colecție.

INTERVIUL INTEGRAL difuzat în emisiunea "Românii de pretutindeni" - Radio România Actualități - ediția din 10 iunie 2023.

Realizator (Luminița Voinea): Invitatul "Românilor de pretutindeni" este medicul-scriitor Adrian Sângeorzan, care trăiește la New York din 1990, unde profesează ca medic specialist în obstetrică și ginecologie. El s-a aflat acasă, în România, pentru a-și lansa volumul "După sfârșit". Este o bucurie pentru mine să-l am ca invitat. Bună seara, bine ați venit în casa Radio România!

Adrian Sângerozan: Bună seara vă mulțumesc că m-ați primit.

Luminița Voinea: Așa cum spuneam, veniți de la Bookfest, ați avut lansarea cărții "După sfârșit". Cum ați găsit, domnule doctor publicul cititor român, ce vibrații ați trăit și ce v-a impresionat la momentul lansării?

Adrian Sângerozan: Cel mai mult m-a impresionat faptul că Bookfest a fost absolut plin, ceea ce este neașteptat și neobișnuit pentru mine, venit din New York, unde aceste evenimente sunt aproape goale, vin oameni strict interesați de cărți. De data asta am avut senzația că oamenii au un interes mult mai mare pentru carte decât am văzut anul trecut sau acum câțiva ani. Cartea pare a fi o salvare. Mulți au spus că nimeni nu va mai citi cărți și nu mi se pare să fie chiar așa.

Luminița Voinea: Noi avem și Târgul de carte Gaudeamus organizat de Radio România, este și acest Bookfest , două manifestări culturale care an de an strâng un public foarte numeros și astfel, mitul conform căruia oamenii nu mai citesc în ziua de astăzi este destrămat de aceste două evenimente culturale.

Adrian Sângerozan: Da, absolut. Nu numai în România, până și în America, unde a apărut de curând o carte scrisă de o femeie care se numește Delia Owens, care a scris o carte la întâmplare, ea fiind o zoolog, iar cartea s-a publicat în sute de mii de exemplare și a fost tradusă aproape peste noapte în 30 de limbi și s-a făcut și un film. Deci acest mit, 'cărțile nu mai au importanță', mi se pare prematur.

Luminița Voinea: Vă întrebam ce vibrații ați trăit? Cum ați simțit publicul? Cum ați interacționat cu românii?

Adrian Sângerozan: Am văzut mulți oameni pe care îi știam, care au venit pentru mine, îi cunoșteam de foarte mulți ani, am fost foarte fericit să-i văd acolo. Am văzut și oameni pe care nu-i văzusem până atunci, printre care și tineri. De exemplu, un tânăr care vrea să-l ghidez puțin în poezie. Mi-a dat să citesc câteva din poezii și era foarte emoționat de ce părere o să am despre poeziile lui pe care le citisem cu o zi în urmă. A prezentat PÉTER DEMÉNY de la Editura Curtea Veche, le mulțumesc pentru publicarea acestei cărți. Este cea de-a cincea carte la Curtea Veche și le mulțumesc și lor și Marei Răducanu pentru promovarea cărților mele.

Luminița Voinea: Mara Răducanu este alături de noi, o salutăm și îi mulțumim. Am în față cartea dvs. este descrisă în felul următor: 'preocupat de rolul omului în univers, de originea minții și a spiritului său, scriitorul și doctorul Adrian Sângeorzan încearcă un alt tip de literatură. Poveștile lui nu sunt situate nici în prezent, nici într-un viitor sau trecut îndepărtat. O interpretare inedită și incitantă a ceea ce pare că suntem'. Ce pare că suntem, domnule doctor, în viziunea dvs?

Adrian Sângerozan: Am o părere personală despre ce cred că suntem. Mulți vorbesc acum de extratereștrii și uneori mai sar calul și spun că de fapt noi suntem extratereștrii. Ceea ce suntem noi, suntem produsul unei creații speciale și la New York avem foarte multe dezbateri legate de tema asta. Am scris și câteva cărți împreună cu soția mea și cu alții. Nimeni nu știe ce suntem noi. Faptul că suntem niște ființe gânditoare cu conștiință și care progresăm de la un an la altul, progres care pare încet-încet a fi aproape necontrolat, dovedește că suntem rezultatul unei creații speciale.

"Cred într-un sfârșit în care oamenii vor trebui să se reinventeze, să se recreeze și să-și reformuleze umanitatea modul de gândire, să să reinventeze pe ei înșiși".

Luminița Voinea: Titlul este unul incitant, "După sfârșit". Sunt curioasă, domnule Sângeorzan, mai există ceva după sfârșit?

Adrian Sângerozan: Bineînțeles, tot oameni vor fi și după sfârșit, sunt douăsprezece povestiri. Cea mai lungă poveste se numește "După sfârșit". Este ușor distopică, magică, într-un fel în care îmi imaginez un posibil sfârșit al lumii, nu un sfârșit biblic cum ne așteptăm cu toții. Un sfârșit care e mai neașteptat și care e normal, vine tot din cer, pentru că trăim în cer și încerc să-mi imaginez ce se va întâmpla după. Bineînțeles că oamenii nu cred într-un sfârșit al lumii în care noi vom dispărea. Cred într-un sfârșit în care oamenii vor trebui să se reinventeze, să se recreeze și să-și reformuleze umanitatea, modul de gândire, să să reinventeze pe ei înșiși.

Luminița Voinea: De fapt și progresul tehnologic ne duce către o reinventare a noastră, a tuturor, pentru că nu putem să rămânem în urmă. Vom pierde cu siguranță multe dacă rămânem ancorați într-un prezent trecător. Vă sperie această explozie tehnologică, este în folosul omenirii? Are mai multe plusuri decât minusuri? Oamenii, unii dintre ei, privesc cu scepticism acest progres...

Adrian Sângerozan: Progresul ăsta tehnologic nu ne duce, cred că ne împinge, nu știm spre ce ne împinge încă. Putem fi ca o turmă de oi care e împinsă din spate spre o prăpastie sau putem să fim niște ființe gânditoare, creatoare, care își vor găsi salvarea într-un fel sau altul. Bineînțeles că apariția acestei inteligențe artificiale schimbă cumva miza jocului în care suntem. E ca un animal de curte pe care noi l-am creat ca să ne folosească și care dintr-o dată se poate transforma, s-a transformat deja, într-un animal sălbatic care poate să ne sară....

Luminița Voinea: Poate fi scăpat de sub de sub control.

Adrian Sângerozan: Exact, bineînțeles că trebuie văzute și părțile bune și părțile rele. Acum toată lumea se uită mai mult la părțile periculoase ale acestui progres tehnologic pentru că avantajele le-am degustat până acum și le-am văzut. E ca și cu energia nucleară, poți să faci curent electric, centrale care să producă curent sau poți să faci bombe.

Luminița Voinea: Sabie cu două tăișuri... Reținem cartea semnată de dvs. "După sfârșit" și sunt curioasă, domnule doctor, dacă o putem găsi online, unde o pot comanda cititorii dvs?

Adrian Sângerozan: Pe orice pagină de internet ".ro", pe toate site-urile specializate care există în România. Chiar ieri am fost întrebat și poate fi comandată pur și simplu, oricine poate să o primească în două - trei zile.

Luminița Voinea: Iată tehnologia este în folosul nostru acum pentru că nu mai există bariera distanței New York - București - Bistrița, locul dvs. natal. Profit de prezența dvs. în studioul Radio România și în România, în țara natală, după atâția ani de străinătate, ce ați vizitat acum? Cu ce v-ați delectat? De ce anume v-a fost dor? Ce mirosuri ați regăsit?

Adrian Sângerozan: Am venit în perioada cea mai fantastică, cea mai olfactivă a României. Salcâmii sunt înfloriți, socul, iasomia. Sunt câteva plante care nu există New York, Mâna Maicii Domnului....

Luminița Voinea: Miroase atât de frumos.....

Adrian Sângerozan: Și pe care am găsit-o și am umplut cu ea curtea pe care o avem în New York. E plină de ea și miroase. Dar soc și salcâm n-am văzut și nu știu de unde să fac rost....

Luminița Voinea: Prin urmare sunteți nostalgic după mirosurile din România?

Adrian Sângerozan: Da. Începând de două zile au înflorit și teii. E perioada în care îmi place cel mai mult să vin în România, mai-iune pentru că este o explozie de verdeață, totul pare paradisiac. Am fost în Iordania trei zile. O țară foarte frumoasă și interesantă, dar care are numai piatră, piatră și iar piatră și ne-am întors aici și parcă am aterizat într-un paradis.

Luminița Voinea: Ce ați mâncat bun în vizita pe care ați avut-o în România?

Adrian Sângerozan: Mănânc ciorbă de burtă. Sunt un fan al acestui produs și da, avem și la New York.

Luminița Voinea: Dar cred că nu atât de bună.

Adrian Sângerozan (zambește): Nu, nu....

"Pot să vă spun că România este într-o continuă schimbare. Am găsit-o foarte schimbată anul ăsta. Oamenii și-au schimbat complet mentalitatea și lucrurile s-au nivelat".

Luminița Voinea: Ne apropiem de finalul interviului nostru și sunt curioasă cum se vede România din Statele Unite ale Americii?

Adrian Sângerozan: Se vede ca din satelit. Problema nu e cum se vede România. Problema este cum ne-o amintim noi, cei plecați, deci proiecția României în amintirile pe care le avem noi în România și contactul care îl avem în fiecare an când venim aici în România. Pot să vă spun că România este într-o continuă schimbare. Am găsit-o foarte schimbată anul ăsta. Nu știu de ce comparativ cu anul trecut, acum doi ani. Probabil și natura ajută și toate schimbările astea sunt în în bine.

Luminița Voinea: Dar oamenii, domnule doctor, oamenii s-au schimbat? I-ați găsit schimbați în bine?

Adrian Sângerozan: Absolut. Oamenii s-au schimbat. În primul rând, și-au schimbat mentalitatea comparativ cu acum 20-25 de ani când veneam aici. Vorbesc de prietenii mei, familia care mi-a rămas aici. Oamenii și-au schimbat complet mentalitatea și lucrurile s-au nivelat. Mă întreabă mulți de ce venim aici și venim din ce în ce mai des, venim pentru că pur și simplu ne place și pentru că venim într-o țară care se schimbă de la o vizită la alta. Noi vedem mai bine schimbările astea, pentru că trece ceva timp până la următoarea vizită.

Luminița Voinea: Cartea dvs. "După sfârșit" rămâne în România, dar dvs. vă întoarceți la viața din New York. Ce luați de aici, din România?

Adrian Sângerozan: Amintirile în primul rând și senzațiile, mirosurile pe care le-am trăit și întâlnirile, mai ales cu oamenii. De câte ori venim aici ne întâlnim cu oameni deosebiți. Foarte mulți din prietenii noștri din New York, de exemplu, s-au întors aici, sau vin în perioada asta, unii s-au repatriat și mai nou am aflat că nu numai cei de vârsta mea care ies la pensie vin aici să-și consume pensia din Statele Unite. Am observat și mi s-a spus, mi-au spus și paciente de-ale mele la 40, 30 de ani, familii cu copii care se relochează din Statele Unite în România. Le întreb de ce vin aici, pentru că majoritatea o duc bine acolo, au și bani, au și servicii și spun că vin pentru copii, deoarece educația copiilor din Statele Unite nu li se pare că are o direcție bună. Educația pe care o au copiii acolo are multe probleme și mai ales viitorul nu se arată prea grozav din punctul ăsta de vedere.

Luminița Voinea: Vă mulțumesc, domnule doctor pentru prezența la emisiunea "Românii de pretutindeni" și vă mai așteptăm ori de câte ori veniți în România.

Adrian Sângerozan: Vă mulțumesc.

AUDIO Interviul cu medicul scriitor Adrian Sângeorzan, difuzat în emisiunea Românii de pretutindeni, ediția din 10 iunie 2023

Trofeul Excelenței 2024: Jurnalistele Ruxandra Săraru, Maria Țoghină și Luminița Voinea, între laureați
Românii de pretutindeni 17 Decembrie 2024, 16:36

Trofeul Excelenței 2024: Jurnalistele Ruxandra Săraru, Maria Țoghină și Luminița Voinea, între laureați

15 personalități au fost alese dintr-un impresionant portofoliu de 83 de nominalizări din 11 țări.

Trofeul Excelenței 2024: Jurnalistele Ruxandra Săraru, Maria Țoghină și Luminița Voinea, între laureați
Corul Madrigal, turneu de succes la Roma
Românii de pretutindeni 06 Octombrie 2024, 18:15

Corul Madrigal, turneu de succes la Roma

Timp de 3 zile, între 30 septembrie și 2 octombrie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin...

Corul Madrigal, turneu de succes la Roma
55 de ani de prezență culturală oficială românească la New York
Românii de pretutindeni 05 Octombrie 2024, 21:24

55 de ani de prezență culturală oficială românească la New York

Biblioteca Română de la New York, deschisă aici cu 55 de ani în urmă, a fost singura instituție de felul...

55 de ani de prezență culturală oficială românească la New York
Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon
Românii de pretutindeni 01 Octombrie 2024, 14:35

Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon

Aflat în turneu în Italia, Corul Madrigal a filmat un nou clip în Panteonul de la Roma și are programate două concerte cu...

Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon
Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc
Românii de pretutindeni 08 Septembrie 2024, 20:45

Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc

Monica Babuc a vorbit pentru "Românii de pretutindeni", despre proiectele culturale ale acestei toamne.

Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc
Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop
Românii de pretutindeni 06 August 2024, 11:59

Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop

Consulul general al României la Barcelona, Sandra Gătejanu Gheorghe are ca priorităţi îmbunătăţirea serviciilor consulare şi...

Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop
Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe
Românii de pretutindeni 04 Iulie 2024, 06:59

Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe

Occidentul Românesc și Gala Excelenței Românești din afara granițelor sunt două proiecte pe care Kasandra Kalman Năsăudean...

Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe
Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris
Românii de pretutindeni 27 Iunie 2024, 16:37

Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris

Gândită ca o completare a expoziției "Brâncuși" organizată în acest moment de centrul Pompidou, inițiativa propune...

Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris