Kasandra Năsăudean despre Gala Excelenței de la Madrid: Respectul este forma cea mai sigură de a lega valorile de viața şi activitatea umană
61 de români din toate colțurile lumii au fost premiați de Organizația "El Occidente Rumano”, într-o Gală a Excelenței, pentru contribuția pe care o aduc imaginii României în lume.
Articol de Luminiţa Voinea, 27 Noiembrie 2022, 18:46
Madridul a fost, sâmbătă seara, Capitala Excelenței pentru românii din diaspora.
61 de români din toate colțurile lumii au fost premiați de Organizația "El Occidente Rumano”, într-o Gală a Excelenței, pentru contribuția pe care o aduc imaginii României în lume.
Campania „Noi susținem Excelența!”, lansată de organizația non-profit „El Occidente Rumano”, în ianuarie 2015, organizație care editează de peste 12 ani ziarul „Occidentul Românesc”, și-a propus să promoveze, printr-o acțiune privată, românii din străinătate, care prin pasiune și dăruire, fac performanță în țările lor de adopție și aduc un plus de valoare imaginii României și implicit imigranților români răspândiți prin lume.
Doamna Kasandra Năsăudean, fondatoarea ziarului „Occidentul Românesc" și organizatoarea Galei de la Madrid, susține într-un interviu pentru Radio România Actualități, că acesta este un minim gest de recunoaștere publică a muncii și activității zilnice a acestor profesioniști în țările lor de adopție.
Reporter (Luminița Voinea): Gala Excelenței, un eveniment de înaltă ținută, în care valoarea românilor din diaspora și imaginea Romaniei în lume au fost reperele principale. Sunteți organizatorul Galei, ce mesaj transmiteți diasporei prin acest demers?
„Nu spune puțin în vorbe multe, ci mult în vorbe puține!” (Pitagora).
Kasandra Năsăudean: Presa românească din afara țării are un rol fundamental în menținerea identității și valorilor poporului nostru, a limbii și culturii sale, fără a dori însă să concureze cu presa de informare cotidiană locală sau din România. Publicațiile românești din străinătate ar trebui, prin urmare, să slujească în exclusivitate comunitățile, fără nicio aliniere politică, fără învrăjbire, fără a căuta „cazuri senzaționale”, după modelul publicațiilor tabloide. Suntem inteligenți, avem libertate de gândire și liber arbitru așa că într-un final ideile noastre ar trebui să ne aparțină, nu să ne lăsăm influențați. Pentru ca mediocritatea să nu devină o atitudine de viaţă este nevoie de gândire critică, de respingerea lucidă a rutinei, a succesului fără valoare, de asumarea libertăţii individuale, de curaj, de conştientizarea capacităţilor pe care fiecare om le are sau le poate dobândi printr-un act de voinţă şi prin refuzul constant al uniformizării, al „mersului pe sârmă” pe drumul de mijloc dintre incompetenţă şi performanţă, ca şi cum viaţa fiecăruia dintre noi ar fi un rol într-o piesă în care trebuie să ascultăm indicaţiile de regie pentru a-l juca.
Reporter: Care au fost atuurile acestei gale, care s-a bucurat atât de susținerea corpului diplomatic din Spania , cât și de cea a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni?
Kasandra Năsăudean: Pe parcursul a peste șapte ani, prin campania de excelență a românilor din afara granițelor țării, Occidentul Românesc a oferit câte un premiu în cadrul a două evenimente festive denumite în continuare gale de excelență, considerând că acesta este un minim gest de recunoaștere publică a muncii și activității zilnice a acestor profesioniști în țările lor de adopție. Occidentul Românesc are obligația de a descoperi aceste modele prin asocierea lor cu valori fundamentale de viață. Vorbim despre o muncă tăcută, neobservată, deseori neapreciată, dar fără care am fi cu toți mult mai săraci pentru că am pierde numeroase modele de viață existente în jurul nostru.
Reporter: Ați adus românii care fac excelență în toate colțurile lumii la Madrid, în același loc și timp al bucuriei, al recunoașterii, al valorilor. Sunteți, la rândul ddumneavoastră, un român din diaspora profund legat de România și de spiritul românesc. Aceste gale au scopul de a evidenția valoarea românilor în lume, sau vin să susțină apartenența la limba , cultura și spiritul romanesc?
Kasandra Năsăudean: Primele două ediții care s-au desfășurat pe Coasta Albă a Spaniei, Comunitatea Valenciană (Benidorm 2016 și Calpe 2018), au fost organizate din surse proprii și sponsorizări. Pentru cea de-a treia ediție a Galei excelenței românești din afara granițelor, care s-a desfășurat în perioada 25-27 noiembrie 2022 la Madrid, ne-am bucurat de sprijin din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ca urmare a unui proiect de finanțare pe care l-am câștigat și care, astfel, aduce și în acest fel statul român mai aproape de cetățenii săi din diaspora. Noi milităm pentru un climat moral sănătos în relațiile sociale, pentru o integrare armonioasă și demnă a românilor pentru protejarea mediului, a patrimoniului, a drepturilor și libertăților fundamentale. Români, care prin pasiune și dăruire fac performanță în țările de adopție și aduc un plus de valoare imaginii României și implicit nouă, imigranților români răspândiți pe mai multe continente. A exersa respect faţă de onoare înseamnă a face un legământ de recunoaștere reciprocă. Respectul este forma cea mai sigură de a lega valorile de viața şi activitatea umană concretă. Este, poate, cea mai importantă modalitate de a transforma valorile din simple „obiecte” ținute în vitrină pentru a fi admirate sau venerate, în unelte vii, folositoare, ale vieții de zi cu zi. Modernitatea este, prin definiţie, promotoare a contractualităţii. Nu este deloc întâmplător, deci, că performanța socială este puternic legată de măsura în care acest tip de relaţie contractuală este utilizată de cei mai mulţi dintre cetăţeni, este considerată de ei utilă, sigură şi folositoare.