Interviu cu ambasadoarea României în Australia, Nineta Bărbulescu
Ambasadoarea României în Australia şi Noua Zeelandă, Nineta Bărbulescu, a vorbit despre punţile le legătură pe care le creează între românii din comunitate.
Articol de Luminiţa Voinea, 20 Aprilie 2018, 10:31
Comunitatea de români din Australia este atipică.
În primul rând, pentru că este la celălalt capăt al lumii, şi în al doilea rând, pentru că se întinde pe mii de kilometri distanţă, între Melbourne - Sydney- Canberra sau Tasmania.
Comunitatea numără aproximativ 30.000 de români, după cum declară ambasadoarea României, doamna Nineta Bărbulescu.
Pentru domnia sa este o provocare să găsească punţi de legătură între românii care sunt atât de departe unii de alţii.
Am întrebat-o pe ambasadoarea României în Australia şi Noua Zeelandă, Nineta Bărbulescu, într-un interviu pentru Românii de pretutindeni, dacă distanţa este o barieră pentru români în păstrarea tradiţiilor, a culturii şi a limbii române.
Nineta Bărbulescu:Nu e o barieră distanţa de România. Cred că important este să fie relaţii apropiate cu românii de aici, din Australia. Scopurile, dacă vreţi, pe care le-am identificat abia venind aici, sunt acelea de a crea punţi de cooperare între români din Sydney, cu români din Melbourne, români între Perth şi Canberra, sunt 3.600 de kilometri. Anul trecut am finalizat două proiecte, înfiinţarea primelor consulate onorifice ale României în Australia de Vest, la Perth şi în Australia de Sud, la Adelaide. O altă modalitate este de a contacta şi de a invita să participe la evenimente ale Ambasadei, oameni de şiinţă, scriitori, pictori. E suficient o singură dată să ajungă aici contactele care se realizează, se maturizează de-a lungul anilor şi dau roade.
AUDIO Interviu cu Nineta Bărbulescu:
Reporter: Cât de legaţi mai sunt conaţionalii de ţara natală şi de tradiţiile româneşti? Vorbesc limba română în familie?
Nineta Bărbulescu: Se vorbeşte limba română în familiile de români. Interesant este că în Australia absolvenţii de liceu, tinerii pot susţine un examen care este destul de sumar în limba română şi pot obţine câteva puncte importante în demersurile ulterioare de a fi acceptaţi la diferite universităţi din Australia. Apoi se păstrează tradiţiile legate de marile sărbători religioase. Există în Australia şi în Noua Zeelandă biserici româneşti în mai toate capitalele din statele australiene, chiar mai mult de o biserică. Există nu numai biserici ortodoxe, există biserici baptiste şi biserici penticostale româneşti.
Reporter: Iată, veştile sunt îmbucurătoare. Faptul că Biserica strânge în jurul ei românii oriunde s-ar afla în lume, faptul că evenimentele culturale aduc în acelaşi loc români, se vorbeşte limba română, se trăieşte, se simte româneşte...
Nineta Bărbulescu: Se cântă româneşte. Am auzit sute de români cântând la biserici baptiste şi penticostale în limba română.
Reporter: Cum sunt priviţi românii în Australia şi în Noua Zeeleandă?
Nineta Bărbulescu: Suntem priviţi ca o naţie foarte deşteaptă. La recepţia din 23 martie, când am marcat atât începutul Centenarului Marii Uniri, aici, la Antipozi, cât şi 50 de ani de relaţii diplomatice cu Australia, am avut bucuria să înmânez o decoraţie acordată de preşedintele României celui mai titrat român din Australia, profesorul Silviu Itescu, de la Melbourne, cel mai cunoscut cercetător în domeniul cercetărilor cu celule stem adulte. A fost decorat chiar de Vatican. Activităţile profesorului Itescu, care a emigrat din România în urmă cu 50 de ani la o vârstă fragedă, dar care vorbeşte încă superb româneşte, activităţile sale sunt doar un exemplu între foarte multe altele, care contribuie la această percepţie extraordinar de frumoasă, de rafinată şi aş spune, un mare grad de sofisticare României şi a românilor.