Guvernul acordă bani pentru burse elevilor etnici români din Ucraina
Guvernul României a aprobat acordarea a şase milioane de lei pentru bursele de studiu ale elevilor etnici români din Ucraina.
Articol de Luminiţa Voinea, 23 August 2020, 17:27
Realizator: Luminița Voinea Guvernul României a aprobat acordarea a şase milioane de lei pentru bursele de studiu ale elevilor etnici români din Ucraina, în urma propunerii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Bursele se acordă elevilor care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina.
Ovidiu Burdușa, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, spune că vor beneficia de aceste burse un număr de 5.500 de elevi.
Ovidiu Burdușa: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni acordă o importanţă deosebită comunităţilor istorice. Vreau să menţionez în acest sens importanţa programului de burse pentru copiii etnici români care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă în Ucraina. Chiar ieri am anunţat că resursele financiare ale departamentului au fost suplimentate cu şase milioane de lei. Aceşti bani au fost alocaţi în scopul acordării de burse de studiu elevilor etnici români înscrişi în clasa întâi, a doua şi a treia în anul şcolar 2019-2020. Programul de acordare de burse elevilor etnici români din Ucraina a fost demarat în anul 2018 şi reprezintă un proiect strategic pentru România, păstrarea identităţii lingvistice fiind o prioritate pentru Guvernul Român.
Realizator: Domnule secretar de stat, câţi elevi români din Ucraina vor primi burse? Aveţi o estimare?
Ovidiu Burdușa: Pentru anul acesta estimăm că un număr de aproximativ 5.500 de elevi de etnie română din Ucraina vor beneficia de burse de studiu în valoare de 1000 de lei anual. Este cel mai mare număr de elevi care vor beneficia de această bursă dintr-un an de la începutul derulării acestui proiect. Această iniţiativă a statului român a contribuit în mod semnificativ la creşterea numărului de etnici români care doresc să îşi înscrie copiii în unităţile de învăţământ cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina. Ştiu că românii din comunităţile istorice au mare nevoie de sprijin, iar eu, alături de DRP, vom continua să oferim sprijin prin programul de burse, donaţii de cărţi şi materiale de curs în limba română. Suntem cu toţii păstrătorii unui dar de preţ, şi anume limba română, şi vreau să-i asigur pe români de tot respectul şi de toată disponibilitatea mea pentru ca identitatea românească să rămână vie.
Realizator: Există şi alte comunităţi istorice unde se aşteaptă astfel de proiecte. Aş vrea să ştiu dacă aveţi în vedere extinderea acordării acestor burse şi pentru alte comunităţi istorice din jurul nostru?
Ovidiu Burdșa: Intenţionăm, desigur, să continuăm acest program de burse şi să-l extindem şi în alte zone, precum Serbia şi Ungaria. Una din priorităţile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este susţinerea educaţiei în limba română şi păstrarea limbii române în Ucraina.