EXCLUSIV Ambasadorul României în Spania
Madridul și Bucureștiul au un protocol de colaborare care a fost reînnoit recent.
Articol de Luminiţa Voinea, 09 Noiembrie 2022, 10:42
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 noiembrie, ora 22:11) - Emisiunea: "Românii de pretutindeni" - Realizator: Amalia Bojescu
Noul ambasador al României în Spania, George Bologan, doreşte o colaborare între administraţiile locale din cele două ţări pentru susţinerea de proiecte care să vină în ajutorul comunităţilor româneşti de aici. Ce alte obiective are George Bologan, aflăm din interviul realizat de corespondenta RRA, Oana Popa.
Reporter: Aş dori să discutăm despre o întâlnire pe care aţi avut-o acum câteva zile cu primarul Madridului, cea mai bogată şi mai dezvoltată comunitate a Spaniei. Cum credeţi că s-ar putea realiza sau amplifica o colaborare între administraţia locală din România şi cea din Spania şi cum ar putea beneficia oraşele sau judeţele din România de astfel de parteneriate?
George Bologan: În cazul concret al primăriilor Madrid şi Bucureşti, avem un protocol care a fost reînnoit. Personal, cred că legăturile dintre administraţii sunt utile pentru a împărtăşi bunele practici. Madridul, spre exemplu, este un oraş model pentru multe capitale, pentru multe oraşe, un oraş curat, bine organizat şi cu o infrastructură foarte bine pusă la punct. Dezvoltarea politicilor teritoriale din Uniunea Europeană contribuie la întărirea coeziunii şi a interconexiunii europene. Suntem dependenţi unii de alţii. Provocările climatice, gestionarea crizei energetice, debirocratizarea prin digitalizare, spre exemplu, sunt teme comune. Buna relaţie pe care o avem cu Primăria Madridului va ajuta, de asemenea, la realizarea unor proiecte pe plan local care vor dezvolta sentimentul de apartenenţă al comunităţii româneşti.
Reporter: Cum funcţionează pentru diaspora românească această practică a consulatelor itinerante?
George Bologan: Practica consulatelor itinerante este un program susţinut de Ministerul Afacerilor Externe pentru a veni în sprijinul compatrioţilor care nu au în raza propriei rezidenţe un consulat de carieră. Spre exemplu, în cazul românilor din Spania sunt cei care locuiesc pe insule. Aceste iniţiative periodice facilitează obţinerea de documente fără ca cetăţenii români să străbată sute de kilometri sau să piardă zile de muncă.
Reporter: În contextul în care vedem cel puţin o dată pe lună în presa din Spania sau din România poveşti disperate despre femei înşelate sau traficate, despre reţele de prostituţie, v-aş ruga să ne relataţi puţin despre colaborarea stabilită între poliţia din România şi cea din Spania pentru o mai bună prevenire - şi pun accent pe prevenire - a acestor nenorociri.
George Bologan: Împreună cu partenerii spanioli din Ministerul Afacerilor Interne, Ambasada României la Madrid, prin biroul ataşatului de interne, a avut mai multe iniţiative. Spre exemplu, a avut loc la Consulatul General al României la Madrid o reuniune de lucru pe tema violenţei de gen, a violenţei domestice. La reuniune au participat reprezentante ale Poliţiei Naţionale Spaniole. A fost prezentat un ghid în limba română pe tema violenţei de gen şi a soluţiilor oferite de autorităţile spaniole victimelor. S-a consolidat colaborarea instituţională în ce priveşte combaterea violenţei de gen, precum şi identificarea celor mai bune modalităţi de sensibilizare a populaţiei şi diseminare în rândul comunităţii româneşti a informaţiilor pentru persoanele interesate. Recent, cu prilejul Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, Poliţia Naţională Spaniolă şi Poliţia Română, în colaborare cu ANITP, au demarat campania internaţională de conştientizare şi prevenire împotriva traficului de persoane. Lansarea simultană a acestei campanii în România şi Spania urmăreşte informarea tinerilor cu privire la riscurile asociate traficului de persoane, precum şi sensibilizarea publicului larg cu privire la implicaţiile acestui fenomen în scopul exploatării sexuale.