Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Elena Râmaru: Să reprezint România este cea mai mare onoare

Consulul onorific al României în Insulele Canare, Elena Râmaru, a vorbit, la "Românii de pretutindeni", despre provocările vieții departe de țară.

Elena Râmaru: Să reprezint România este cea mai mare onoare
Elena Râmaru. Sursa: Facebook

Articol de Luminiţa Voinea, 19 August 2019, 15:42

Elena Râmaru, consul onorific al României în Insulele Canare, a ajuns în Spania în anul 2002, printr-o Bursă Erasmus, apoi şi-a împletit viaţa profesională cu cea personală.

Este avocat de succes şi a fost aleasă consul onorific al României, după ce a luptat cot la cot cu alţi doi români pentru înfiinţarea unui consulat destinat românilor care muncesc în aceste insule.

Elena Râmaru este invitata emisiunii "Românii de pretutindeni".

Realizator (Luminița Apostolescu Voinea): Ce înseamnă această misiune pe care v-aţi asumat-o de a reprezenta România din postul de consul onorific în Insulele Canare?

Elena Râmaru:Când îţi iubeşti ţara, îi duci dorul. Când vine o astfel de propunere de a-ţi reprezenta ţara, în cea de-a doua casă, în teritoriul de adopţie, lucrul ăsta nu poate fi decât o binecuvântare, eu aşa am primit-o, probabil cea mai mare onoare şi implicit şi o răspundere pe măsură.

Realizator: Ca orice bătălie, şi aceasta pentru înfiinţarea unui consulat pentru românii din Insulele Canare a fost probabil una dificilă. Ce se ascunde în spatele acestei bătălii câştigate şi până la urmă cum aţi reuşit să învingeţi?

Elena Râmaru: Consulii onorifici sunt propuşi, numiţi de ţara pe care o reprezintă, din rândul personalităţilor de renume, remarcabile, nu la nivel politic, economic şi social, spre exemplu pot fi avocaţi de renume. Ei pot fi români sau pot fi cetăţeni ai statului de reşedinţă, dar propunerea vine din partea statului. Este adevărat că ori de câte ori am avut ocazia, atât la nivel personal, cât şi reprezentând Asociaţia Românilor din Canare, am semnalat necesitatea unui consulat, dar a unui consulat de carieră, dar nu ca să rezolve probleme legate de documentele românilor din Canare; am făcut-o prin petiţii, am făcut-o direct preşedintelui sau fostului prim-ministru Ponta, când au avut vizite oficiale la Madrid şi au avut întâlniri cu reprezentanţii comunităţii. De aceea vă spuneam că numirea mea reprezintă, este adevărat, un pas important, iar serviciile oferite de Consulatul de la Madrid, prin programul de consulat itinerant, încearcă să acopere aceste necesităţi, dar, cum vă spuneam, era vorba despre un consulat de carieră. Este adevărat că este foarte complicat, totuşi, comunitatea este încă destul de mică comparativ cu alte comunităţi de români din diaspora.

Realizator:Şi practic în ce constă activitatea dvs. de consul onorific al României și care este legătura pe care aţi făcut-o venind din comunitatea de români, pentru că aţi avut o activitate bogată în comunitate?

Elena Râmaru: Consulul onorific este o punte de legătură între statul de origine şi statul de reşedinţă. Asta înseamnă că România, aici, în Canare, este reprezentată în toate domeniile - social, cultural - şi are posibilitatea de a fi văzută, de a fi cunoscută. Activităţile pe care le realizăm întotdeauna au ca obiectiv aceste aspecte: culturale, sociale, legate de cunoaşterea României, de turism. Eu cred că a exista un consulat onorific este un prim pas foarte important pentru comunitatea românilor din Canare.

Realizator: În ceea ce priveşte această punte de legătură, în ce s-au concretizat cele mai importante acţiuni pe care le-aţi avut?

Elena Râmaru: Au fost foarte multe activităţi, cele mai multe dintre ele în colaborare, atât cu Asociaţia Românilor din Canare, cât şi cu alte autorităţi. Am sărbătorit, spre exemplu, Ziua Iei în Tenerife, s-a realizat un spectacol de gală, foarte frumos de altfel şi foarte interesant pentru că au participat, în afară de artiştii din România şi din Tenerife, inclusiv artişti străini care au cântat în româneşte; pentru mine a fost impresionant. Şi am mai avut o participare la Festivalul intercultural din Valsequillo de Gran Canaria, unde în fiecare an participă peste 20 de ţări, o bună ocazie de a ne prezenta tradiţiile, cultura, nu numai către Spania, dar şi către alte state.

Realizator: Aveţi o activitate bogată în Spania. Aţi reuşit înfiinţarea şi coordonarea Asociaţiei Românilor din Canare. Cum a fost să-i uniţi pe români în această asociaţie şi cum simţiţi comunitatea de români din Canare?

Elena Râmaru: Nu-i uşor să-i uneşti pe români sau ne unim, nu? Dar eu am speranţa că unirea totală se va produce cu timpul. Cred că suntem încă o comunitate tânără şi sunt absolut convinsă că vom reuşi să mergem, să avem acel drum comun pe care toţi ni-l dorim.

Realizator: Alina Elena Râmaru, cum a fost ruperea de România, în sens metaforic vorbind, pentru că sunt sigură că nu aţi rupt legăturile cu România, şi cum a fost adaptarea la străinătate?

Elena Râmaru:Niciodată nu am simţit că m-am rupt de România, iar adaptarea la străinătate nu a fost atât de dificilă, pentru că într-o primă perioadă am locuit aici, prin intermediul Bursei Erasmus, am stat un an de zile la studii aici, am avut ocazia să cunosc şi sistemul de învăţământ, dar şi societatea, diferenţele care puteau exista, până la urmă le consider pur şi simplu demne de a te îmbogăţi la nivel personal şi profesional. Ulterior am decis, din motive personale, să rămân în Insulele Canare. Aici mi-am creat o familie, soţul meu este spaniol, amândoi suntem avocaţi, am creat un birou de avocatură împreună şi avem doi copii, aşa încât viaţa noastră personală şi profesională se împleteşte foarte armonios. Niciodată nu ne rupem de România, copiii vorbesc româneşte, mergem în România de câte ori avem ocazia. Nu pot să vorbesc de o rupere, există doar 5.000 de kilometri distanţă, atât, nimic mai mult.

Realizator: În finalul interviului, atât în calitate de consul, cât şi în calitatea dumneavoastră de român plecat în străinătate, de om activ în comunitatea de români, care vă sunt gândurile pe planurile, acţiunile pe care le pregătiţi?

Elena Râmaru: Sper ca în curând românii din Canare să aibă un profesor de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Am iniţiat un proiect, un lectorat de limbă română la Facultatea de Las Palmas de Gran Canaria, s-a semnat deja protocolul. Deci la fel sperăm anul acesta sau următorii ani să se şi materializeze cu venirea unui profesor. De asemenea, avem un proiect, realizarea unei expoziţii de fotografie, cu peisaje din România, dar ai cărui titulari sau protagonişti să fie chiar cetăţenii spanioli, aceea care au fost în vizită în România, cărora le-a plăcut România şi care pot vorbi, probabil, cel mai bine prin fotografie, pentru că au făcut despre ţara noastră. Iar apoi, în ceea ce priveşte comunitatea, îmi doresc foarte mult şi chiar îi încurajez, să se implice mai mult în viaţa socială şi politică, cred că este necesar. Din păcate, statisticile spun clar: românii au venit aici să stea pentru destul de mult timp. Se pare că suntem prima naţiune care a cumpărat casă cu ipotecă în Spania. Asta înseamnă că au de gând să rămână aici şi, prin urmare, eu îi încurajez foarte mult să se implice mai mult în viaţa socială, asociativă şi politică. Pe de altă parte, orice activitate în care mă implic constituie şi un lobby pentru România. În această perioadă am acceptat să reprezint Asociaţia Tinerilor Oameni de Afaceri ai Atlanticului, prima femeie şi primul străin care reprezintă această asociaţie, iar anul viitor vor fi preşedintelui Clubului Rotary, astfel încât şi prin diverse activităţi de genul acesta, asociativ sau umanitar, încerc ca România să fie prezentă în cât mai multe zone ale societăţii din Canare.

Corul Madrigal, turneu de succes la Roma
Românii de pretutindeni 06 Octombrie 2024, 18:15

Corul Madrigal, turneu de succes la Roma

Timp de 3 zile, între 30 septembrie și 2 octombrie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin...

Corul Madrigal, turneu de succes la Roma
55 de ani de prezență culturală oficială românească la New York
Românii de pretutindeni 05 Octombrie 2024, 21:24

55 de ani de prezență culturală oficială românească la New York

Biblioteca Română de la New York, deschisă aici cu 55 de ani în urmă, a fost singura instituție de felul...

55 de ani de prezență culturală oficială românească la New York
Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon
Românii de pretutindeni 01 Octombrie 2024, 14:35

Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon

Aflat în turneu în Italia, Corul Madrigal a filmat un nou clip în Panteonul de la Roma și are programate două concerte cu...

Turneul Corului Madrigal la Roma. Concerte, recitaluri și filmări la Panteon
Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc
Românii de pretutindeni 08 Septembrie 2024, 20:45

Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc

Monica Babuc a vorbit pentru "Românii de pretutindeni", despre proiectele culturale ale acestei toamne.

Monica Babuc: ICR Chișinău  este un mijlocitor al actului cultural panromânesc
Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop
Românii de pretutindeni 06 August 2024, 11:59

Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop

Consulul general al României la Barcelona, Sandra Gătejanu Gheorghe are ca priorităţi îmbunătăţirea serviciilor consulare şi...

Consulul României la Barcelona: Îmi propun acordarea asistenţei consulare non-stop
Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe
Românii de pretutindeni 04 Iulie 2024, 06:59

Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe

Occidentul Românesc și Gala Excelenței Românești din afara granițelor sunt două proiecte pe care Kasandra Kalman Năsăudean...

Kasandra Kalman Năsăudean, românca de excelență care duce România bună mai departe
Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris
Românii de pretutindeni 27 Iunie 2024, 16:37

Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris

Gândită ca o completare a expoziției "Brâncuși" organizată în acest moment de centrul Pompidou, inițiativa propune...

Vizită ghidată pe urmele lui Brâncuși, la Paris
Românii din Castellón au sărbătorit ia românească și Sânzienele
Românii de pretutindeni 24 Iunie 2024, 21:29

Românii din Castellón au sărbătorit ia românească și Sânzienele

Românii din Castellón au sărbătorit împreună Ziua Internațională a Iei, Sf.Ioan de Vară și...

Românii din Castellón au sărbătorit ia românească și Sânzienele