DRP lanseaza Ghidul de Finanțare nerambursabila 2021
Ghidul de finanţare nerambursabilă pentru anul 2021 a fost lansat în dezbatere publică de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Articol de Luminiţa Voinea, 15 Noiembrie 2020, 10:53
Emisiunea "Românii de pretutindeni" - Realizator: Luminiţa Voinea - La Bucureşti, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat în dezbatere publică "Ghidul de finanţare nerambursabilă pentru anul 2021".
Ca noutate, asociaţiile de români sunt încurajate să colaboreze pentru a depune proiecte comune în interesul românilor de peste graniţă.
Ovidiu Burduşa, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, cu precizări: Sesiunea de finanţare din 2021 vine cu câteva elemente de noutate. Primul este că lansăm sesiunea la sfârşitul acestui an pentru ca beneficiarii să câştige timp şi să poată desfăşura activităţi de la începutul anului 2021. În acest sens, am pus deja în consultare "Ghidul benficiarului". Documentul este pe site-ul departamentului, www.dprp.gov.ro şi poate fi accesat şi de pe pagina noastră de Facebook. Suntem o instituţie transparentă, astfel că ghidul va sta în dezbatere în perioada 9 -23 noiembrie, timp în care aşteptăm observaţii, sugestii şi propuneri la adresa proiecte@dprp.gov.ro. Un lucru important este că, la fel ca în 2020, activităţile din 2021 se vor desfăşura tot în context pandemic, prin urmare aplicanţii trebuie să urmărească deciziile luate de autoriăţile din statele unde vor să desfăşoare proiectul şi să-şi adapteze cererea de finanţare în funcţie de ce activităţi sunt permise, de zonele de focare, de restricţiile în vigoare. O altă noutate faţă de anul în curs cuprinsă în ghid, este că sesiunea de finanţare pe anul 2021 va fi una deschisă. Vor fi, practic, mai multe sesiuni de depunere a cererilor de finanţare. Informaţiile despre perioada de depunere, de evaluare şi aprobare vor fi publicate pe site-ul Departamentului Românilor de Pretutindeni. Aducem şi un element de noutate, prin care încurajăm mediul asociativ să devină mai unit şi mai puternic şi să poată derula proiecte tot mai ample şi de impact. Aşadar, dacă mai multe asociaţii fac echipă şi propun un proiect comun, primesc puncte în plus la evaluare din partea comisiei. Acest îndemn la colaborare este, de altfel, unul dintre scopurile mandatului meu, alături de încurajarea constituirii de noi asociaţii ale românilor de pretutindeni, în special în ţările unde avem o comunitate numeroasă, dar nu la fel de bine reprezentată la nivel asociativ. Ne dorim o sesiune de finanţare cu cât mai multe proiecte eligibile în folosul românilor de pretutindeni.
Audio: Ovidiu Burdușa, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni