Cursuri de limba română în Regiunea Autonomă Găgăuzia
La Universitatea din Comrat, centrul de Informare al României, a avut loc ceremonia de lansare a cursurilor de limba română.
Articol de Luminiţa Voinea, 28 Martie 2016, 11:44
Zeci de tineri, dar şi profesori din cadrul Universităţii de Stat din Comrat vor frecventa cursuri de limba română.
Acestea sunt organizate de primul lectorat de limba română deschis în Republica Moldova de Guvernul României.
La Universitatea din Comrat, Centrul de Informare al României, a avut loc ceremonia de lansare a acestei iniţiative prin care etnicii găgăuzi vor avea ocazia să studieze gratuit limba şi cultura română.
Cursurile de limba română în cadrul lectoratului sunt predate de către profesorul Ovidiu Ivancu din România care a ocupat acest post în urma unui concurs şi este primul profesor de peste Prut acreditat să predea la Comrat.
"Sperăm că lectoratul va deveni o prezenţă activă în viaţa academică şi culturală a comunităţii din Comrat. Este vorba despre cursuri de limbă, dar şi de cultură şi civilizaţie românească. Momentan în acest semestru cursurile se desfăşoară de două ori pe săptămână. Ceea ce îmi doresc eu de la studenţii mei este un singur lucru, care poate părea simplu dar este extrem de complicat: să fie curioşi. Dacă aş reuşi să îi fac pe studenţii mei, pe cursanţii mei curioşi, atunci multe lucruri se rezolvă de la sine", a spus Ovidiu Ivancu.
Printre cei care s-au înscris la cursuri este şi primarul oraşului Comrat, Serghei Anastasov.
Un alt cursant al profesorului Ivancu este şi şeful Catedrei Tehnologie Informaţională dn cadrul Universităţii de Stat din Comrat, Vadim Serchelei.
"Important pentru catedra noastră este să ştim limba română, ştiinţifică, terminologie din domeniul tehnologiei informaţionale, din domeniul ştiinţelor exacte, în alte regiuni din Republica Moldova, diferiţi oameni vorbesc limba română cu diferite imixtiuni din alte limbi. Aici este Centrul de Informare al României, profesori din România ne învaţă limba română nativă", a spus Ovidiu Ivancu, citat de redactorul Ina Guţu de la Radio Chişinău.
Audio: Românii de pretutindeni, ediţia din 26 martie 2016.