Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Carmen Ioniţă, românca de succes din inima Florenţei

Carmen Ioniţă sau povestea unei românce luptătoare şi ambiţioase care a dat restart vieţii şi a luat-o de la început în Italia.

Foto: Carmen Ioniţă. Sursa: www.facebook.com/carmen.ionita

17 Ianuarie 2019, 10:04

Realizator (Luminița Voinea): Cunoaștem la „Românii de pretutindeni” povestea unei femei de succes, care a plecat din România în Florența (Italia), a pornit de jos și a ajuns sa fie o persoană realizată din toate punctele de vedere într-o țară străină. Este vorba despre Carmen Ioniță, o româncă luptătoare și ambițioasă, care a început prin a lucra într-o bucătărie, deși nu știa deloc să gătească în stil italian. Cum a fost începutul Carmen?

Carmen Ioniţă: Îngrozitor de greu, dar ambiția și speranța că voi reuși au fost determinante, au fost lucrurile care m-au ajutat enorm. Practic, n-am făcut altceva decât să profit de oportunitatea care mi s-a oferit, dorindu-mi să fac ceva mai mult in viață.

Realizator: Aș adăuga faptul că, atunci când pleci într-o țară străină, nu ai familia lângă tine, nu ai prieteni și îți este mult mai greu decât în țară.

Carmen Ioniţă: Într-adevăr a fost îngrozitor de greu, n-am avut pe nimeni, m-am avut doar pe mine și era aproape de ajuns. Am început într-o bucătărie, în speranța că într-un viitor apropiat voi gasi o altă oportunitate sau ceva pe placul meu, în momentul acela nefiind foarte mulțumită de ceea ce făceam. Dar ideea era să fac ceva. În schimb, m-am regăsit atât de repede în meseria aceea, era de fapt o provocare pentru mine. Și practic mi-am descoperit pasiunea în bucătărie, neașteptându-mă nici măcar eu.



Realizator
:A fost o pasiune care s-a transformat într-un business pentru că acum, Carmen Ioniță este o femeie antreprenor. De fapt, așa s-a născut visul de a avea propriul tău restaurant.

Carmen Ioniţă:Ideea e ca nu-mi place să "depind". Si mi-am dorit dintotdeauna de a pune bazele unei afaceri pe care să o conduc eu. Asta era provocarea. De fapt de asta mă trezeam în fiecare zi la 7.00 şi mă reîntorceam acasă la 12.00 noaptea, după 15 , 16 ore de muncă, deoarece îmi doream din tot sufletul să ajung să îmi conduc propria afacere. N-avea importanța că eram într-o țara străină, că eram printre oameni străini pe care nu-i cunoașteam și care practic nu-mi dădeau nicio mână de ajutor. Dar mă aveam pe mine, aveam voința mea, aveam curajul meu., Stiam că nu voi obține succesul peste noapte, ştiam că va trebui să mă sacrific pentru visul meu, dar eram gata de orice.

Realizator: Iar acum, sunt 6 ani de când tu deții acest restaurant. Este un loc respectabil din Florența, în care intră foarte mulți turiști, printre care și români.

Carmen Ioniţă: Da, clienții cu care lucrăm sunt turiști din toată lumea, printre care și români, mândri de faptul că găsesc acolo o româncă de-a lor și că sunt reprezentați de mine în centrul orașului Florenţa.

Realizator: Carmen, ai fost privită diferit pentru că vii din România?

Carmen Ioniţă:Da, da, am luptat foarte mult să demonstrez, în primul rând celor de aici, cetățenilor italieni, voiam să le demonstrez că noi, românii, suntem și oameni de onoare, munictori, determinați, suntem oameni cu voință. Am vrut să le demonstrez ca România e o tară care merită respectată.

Realizator: De fapt, ai vrut să spargi niște bariere ale mentalităților...

Carmen Ioniţă:Exact, şi am reusit.

Realizator:Pentru tinerii români pentru care visul străinătății este încă un miraj ce mesaj le-ai transmite?

Carmen Ioniţă: Viata nu este ușoară nicăieri. Mai ales in străinătate, unde atunci când plecăm, plecăm cu o valiză, un vis şi o mare speranță, nu avem nici familie, nici prieteni, suntem într-adevar singuri. Dar eu îi sfătuiesc să-şi bage în valiză speranța, curajul şi multă voință. Vor reuși pentru că nu există nu pot in viață.

Realizator: Iată o lecție de curaj și de optimism. Carmen Ioniţă îți doresc să îți tracă prargul cât mai mulţi români.

Carmen Ioniţă:Eu îi aştept cu tot dragul. În momentul în care îi aud vorbind româneşte, devin ca parte din familia mea.

Audio: Interviul difuzat în emisiunea Românii de pretutindeni, ediţia din 12 ianuarie 2019

Peste 42.000 de români au cântat în evenimentele Cantus Mundi la Ora Pământului
Românii de pretutindeni 23 Martie 2025, 15:26

Peste 42.000 de români au cântat în evenimentele Cantus Mundi la Ora Pământului

De la Siret la Năvodari, de la Lugoj la Iași și de la București la Fălești în Republica Moldova, copii, dirijori, profesori...

Peste 42.000 de români au cântat în evenimentele Cantus Mundi la Ora Pământului
Corurile Programului Naţional Cantus Mundi cântă simultan în România și R.Moldova
Românii de pretutindeni 19 Martie 2025, 09:34

Corurile Programului Naţional Cantus Mundi cântă simultan în România și R.Moldova

Corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi vor marca Ora Pământului, cântând pe ambele maluri ale Prutului,...

Corurile Programului Naţional Cantus Mundi cântă simultan în România și R.Moldova
15 ani de excelență jurnalistică: Occidentul Românesc, un exemplu de dedicare pentru românii din diaspora
Românii de pretutindeni 09 Martie 2025, 11:13

15 ani de excelență jurnalistică: Occidentul Românesc, un exemplu de dedicare pentru românii din diaspora

Fondată cu pasiune și determinare, publicația Occidentul Românesc din Spania a reușit să depășească rolul unei simple surse...

15 ani de excelență jurnalistică: Occidentul Românesc, un exemplu de dedicare pentru românii din diaspora
Volumul "Ruperea de Rusia – Revoluția Energetică Europeană", lansat la București
Românii de pretutindeni 07 Martie 2025, 17:16

Volumul "Ruperea de Rusia – Revoluția Energetică Europeană", lansat la București

Printr-o analiză riguroasă și accesibilă, Adina Crisan-Revol aduce în prim-plan tensiunile geopolitice din jurul...

Volumul "Ruperea de Rusia – Revoluția Energetică Europeană", lansat la București
De la jurnalism la bucatarie, din Romania în Australia. Cum a luat totul de la zero Andreea Pătru, chef la Australian Open
Românii de pretutindeni 16 Februarie 2025, 09:00

De la jurnalism la bucatarie, din Romania în Australia. Cum a luat totul de la zero Andreea Pătru, chef la Australian Open

Emisiunea "Românii de pretutindeni" prezintă români care și-au făcut o carieră de succes în străinătate, dar și evenimente...

De la jurnalism la bucatarie, din Romania în Australia. Cum a luat totul de la zero Andreea Pătru, chef la Australian Open
Colaborare între directori de spitale și institute naționale de cercetare din România și Italia
Românii de pretutindeni 09 Februarie 2025, 10:24

Colaborare între directori de spitale și institute naționale de cercetare din România și Italia

Seria de evenimente organizate pe parcursul celor cinci zile de desfășurare au adus laolaltă reprezentați ai mai multor...

Colaborare între directori de spitale și institute naționale de cercetare din România și Italia
Tradițiile și obiceiurile românești ajung în Asturia, Spania
Românii de pretutindeni 09 Februarie 2025, 10:03

Tradițiile și obiceiurile românești ajung în Asturia, Spania

Dansuri românești, o expoziție de pictură a tinerei artiste Maya Patrariu și un atelier de confecționat mărțișoare sunt...

Tradițiile și obiceiurile românești ajung în Asturia, Spania
Povestea lui Mihai Baron, românul care a cunoscut viața dintr-un lagăr de refugiați din Austria
Românii de pretutindeni 13 Ianuarie 2025, 16:31

Povestea lui Mihai Baron, românul care a cunoscut viața dintr-un lagăr de refugiați din Austria

Povestea lui Mihai Baron, de la viața din lagărul de refugiați din Traiskirchen, Austria, până la cea de afacerist de succes...

Povestea lui Mihai Baron, românul care a cunoscut viața dintr-un lagăr de refugiați din Austria