Campania "Şi am pornit la colindat", organizată de Radio România și Elena Postelnicu pentru românii din Italia
Articol de Luminiţa Voinea, 18 Decembrie 2023, 20:34
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 decembrie, ora 22:12) - Emisiunea: "Românii de pretutindeni" - Realizator: Luminiţa Voinea
Radio România, prin corespondentul RRA în Italia, Elena Postelnicu, organizează de doi ani campania "Şi am pornit la colindat".
Astfel, copiii români din regiunea Lazio duc tradiţiile de Crăciun şi în instituţiile româneşti de la Roma.
Aceasta este şi o metodă de a-i stimula pe copii şi tineri să înveţe şi să promoveze obiceiurile în ţara în care se nasc, Italia.
După ce au colindat la Ambasada României din Roma, copiii vor ajunge miercuri seara, 20 decembrie, la Ambasada Republicii Moldova din Italia.
CORESPONDENȚĂ DIN ITALIA - Elena Postelnicu
Români de toate vârstele, au plecat deja la colindat prin Roma, trecând şi pe la ambasada ţării noastre din Italia, spre încântare ambasadoarei Gabriela Dancău.
"A fost o adevărată bucurie întâlnirea cu grupurile de colindători mici, mari, care ne-au trecut pragul ambasadei. Atmosfera sărbătorii Crăciunului este mereu una specială, reprezintă praznicul bucuriei vieţii, dar şi un moment privilegiat al anului, de împărtăşire a preţuirii faţă de semenii noştri. M-a impresionat mult candoarea şi în acelaşi timp maturitatea copiilor care ne-au demonstrat că originile ne definesc ca oameni, că rămânem legaţi de ele prin fire invizibile, poate toată viaţa noastră. Tradiţiile ne definesc ca popor, reprezintă un tezaur care trebuie păstrat şi transmis cu grijă, cu pasiune, din generaţie în generaţie. Poate că poporul român este unul dintre singurele din Europa care a reuşit să realizeze acest lucru de-a lungul istoriei sale. Tradiţiile sunt importante pentru perpetuarea culturii române în Italia, pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, dar şi pentru întărirea legăturilor familiale. Pentru românii din afara graniţelor cred că oferă în plus un sentiment şi mai puternic de apartenenţă la patria mamă", a spus ambasadoarea României în Italia, doamna Gabriela Dancău.
Cei mai mici colindători au fost de la Parohia Ortodoxă Română "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" din Roma a părintelui Gabriel Ioniţă.
Gabriel Ioniţă: Slavă lui Dumnezeu şi anul acesta tradiţia românească este purtată pe armonii de colinde româneşti de către copiii parohiei noastre de la Prima Portă.
Reporter: Sunt copii români născuţi în Italia mare parte dintre ei?
Gabriel Ioniţă: Marea majoritate sunt născuţi aici. Cei mai mulţi dintre ei sunt botezaţi de mine. Suntem deja de 18 ani şi încercăm să păstrăm, să promovăm, amplificăm, duhul cel bun al neamului nostru.
Reporter: Practic, ei au cunoscut Crăciunul în biserică, nu prea au avut ocazia să vadă un Crăciun acasă.
Gabriel Ioniţă: Sunt dintre ei care se mai duc din când în când, o dată la doi, trei, poate patru ani, dar în general toată suflarea românească din nordul Romei l-au cunoscut pe pruncul care s-a născut în ieslea Betleemului la Sfânta Liturghie, prin tradiţiile ortodoxe, prin tot ceea ce neamul nostru are mai de preţ. Foarte mulţi, aşadar, se bucură pentru că într-un fel este un filon de trăire românească care se transmite prin familiile enoriaşilor noştri, prin parohia noastră şi prin tot ceea ce noi încercăm să sădim în inima lor.
Reporter: Acum sunteţi la Ambasada României în Italia, dar veţi continua să colindaţi. Pe unde mai mergeţi?
Gabriel Ioniţă: Desigur, duminică vom merge la Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan ca să-l colindăm, apoi vom merge la Ambasada Republicii Moldova de la Roma şi, bineînţeles, totul se va încununa, dacă mi-aş permite să spun aşa, cu colindatul din casă în casă în Ajunul Crăciunului.
Reporter: Deci se vine, se merge la colindat în costum tradiţional sau măcar cu o cămaşă tradiţională.
Gabriel Ioniţă: Se merge în port popular. Încercăm să promovăm şi să păstrăm şi să avem mai multe, să zicem aşa, costume populare din toate zonele ţării.
Reporter: Cum te numeşti tu?
Miruna.
Reporter: Şi câţi ani ai?
Nouă.
Reporter: De ce te-ai îmbrăcat azi în costum tradiţional?
Ca să zic colinde.
Reporter: Colindele se spun numai în costum tradiţional?
Da.
Reporter: Tu unde ai învăţat colinde?
Am învăţat la biserică.
Reporter: Dar tu ai fost vreodată în România la colindat, ai văzut vreun Crăciun românesc acasă?
Nu.
Reporter: Ai văzut doar la biserică...
Da.
Reporter: Mama cum se numeşte?
Maria.
Reporter: De câţi ani sunteţi în Italia?
Mai mult de 20 de ani.
Reporter: Emoţionată astăzi?
Emoţionată astăzi să văd fetiţa, da, că poartă în continuare obiceiurile. Ea se bucură foarte tare, povestim că la noi, România e mai frumos că se colindă. Îşi doreşte să meargă acasă, doar că ne bucurăm de sărbători aşa cum se poate, la biserică, împreună cu cei dragi, cu copiii, că poartă în continuare tradiţiile noastre.
Audio: Românii de pretutindeni, ediția din 16 decembrie 2023