75 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă
Aproape 3.000 de români bucovineni care încercau să se refugieze în România au fost ucişi în pădurea Varniţa.
Articol de Amalia Bojescu, 08 Aprilie 2016, 10:13
Momente emoţionante la Fântâna Albă, Ucraina, acolo unde, în 1941, câteva mii de români au fost masacraţi pentru că au încercat să treacă graniţa în România.
La 1 aprilie 1941, Armata Roşie a împuşcat aproape 3.000 de români bucovineni, care încercau să se refugieze în România, după ce Bucureştiul a fost obligat să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu locuit de aproximativ trei milioane de români.
La manifestările de comemorare a victimelor neamului românesc de pe Valea Siretului au participat reprezentanți ai societății civile din Nordul și Sudul Bucovinei, Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni și o delegație de parlamentari români formată din senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei Românilor de pretutindeni, deputatul Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Sergiu Dan, preşedintele Asociaţiei Convergenţe Europene.
În memoria victimelor de atunci, 1 aprilie a fost decretată Ziua Naţională în Memoria Românilor - victime ale masacrelor deportărilor, foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ţinutul Herţei şi Basarabia.
Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor şi ale urmaşilor victimelor, în emisiunea "Românii de pretutindeni".
Audio: "Românii de pretutindeni", ediţia din 9 aprilie 2016.