13 februarie, Ziua în care celebrăm Radioul
De peste un veac, Radioul transmite în eter, dintr-un capăt în altul al lumii, fiind companionul a miliarde de oameni.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Februarie 2014, 11:17
Pe 13 februarie am sărbătorit Ziua Mondială a Radioului.
UNESCO a decis, în 2011, să instituie ziua de 13 februarie, ca semn de preţuire pentru un atât de puternic vector de informaţie şi cultură.
Când spui radio spui una dintre cele mai mari realizări tehnologice ale umanităţii.
Deschizătorul drumurilor în folosirea undelor radio a fost, în 1895, italianul Guglielmo Marconi, pe care fiica lui, prinţesa Elettra Marconi, îl identifică, atăzi, cu radioul.
În România, primele emisiuni de radio au pătruns în eter pe 1 noiembrie 1928, dată la care lua naştere Societatea Română de Radiodifuziune de astăzi, cel mai ascultat şi mai credibil radiodifuzor din ţara noastră.
De peste un veac, transmitem în eter, dintr-un capăt în altul al lumii, fiind companionul a miliarde de oameni.
Informaţia transmisă de Radio România Actualităţi a salvat vieţi, sau a dus informaţia în cele mai îndepărtate colţuri de ţară şi de lume.
Radioul topeşte distanţele chiar şi într-o secundă, trece graniţele şi ajunge la românii noştri în orice colţ de lume s-ar afla.
În comunităţile istorice, radioul i-a adunat pe români laolaltă, le-a vorbit româneşte şi i-a ajutat să-şi păstreze ce au mai scump: identitatea şi tradiţiile.
În Ucraina, la 200 de km de nordul oraşului Ujgorod, există ucrainieni care vorbesc româneşte.
Ei spun că au învăţat limba noastră de la Radio România Actualităţi şi că mult, timp, au crezut că Radio România Actualităţi este o ţară.
Audio: Românii de pretutindeni, ediţia din din 15 februarie 2014.