Reporterii actualităţii: Mircea Fechet - Programul "Casa verde", buget de 2 miliarde de lei pentru 2024
"Reporterii actualităţii: - Invitat: Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Articol de Mihaela Ştefan, 12 Februarie 2024, 15:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 februarie, ora 14:43) - Emisiunea: "Reporterii actualităţii" - Realizator: Mihaela Ştefan
Realizator: Discutăm astăzi la Radio România Actualităţi despre energia verde şi interesul din ce în ce mai mare al românilor pentru panourile fotovoltaice. Dar mai multe despre acest subiect vom discuta cu invitatul nostru de astăzi, este vorba despre domnul Mircea Fechet, ministrul Mediului. Bună ziua şi bine aţi venit!
Mircea Fechet: Bună ziua!
Realizator: Domnule ministru, sunt în jur de 90.000 de români care aşteaptă să îşi monteze panouri fotovoltaice şi care până acum, din cauza faptului că - ştim cu toţii - a fost blocat Programul "Casa verde", au pierdut în jur de 12 milioane de euro. Cum vor putea fi recuperate aceste sume?
Mircea Fechet: Este foarte adevărat că programul a fost blocat, însă trebuie să spunem că a fost blocat de către o instanţă din România şi deciziile Curţii de Apel Oradea sau ale oricărei alte instanţe nu o să le comentez. Important este că în acest moment o parte dintre cei 90.000 de potenţiali beneficiari deja au contractat instalatorii, aceştia lucrează deja la lucrările de instalare a panourilor fotovoltaice şi sperăm noi ca de îndată ce bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi aprobat şi este Hotărârea de Guvern pe circuitul de avizare, toţi cei 90.000 să poată cât mai repede să îşi instaleze panourile fotovoltaice. Pentru că, aşa cum am mai anunţat, anul acesta ne propunem să fim şi mai ambiţioşi. Dacă în anul 2023 valoarea totală pusă la bătaie pentru aceste panouri a fost de 1,75 miliarde de lei, ne-am propus un buget pentru anul 2024 de 2 miliarde de lei, pe de o parte, şi pe de altă parte spunem noi că am învăţat lecţiile pe care a trebuit să le învăţăm şi că nu vom avea blocaje în anul 2024. Asta înseamnă în acelaşi timp că românii vor putea să beneficieze cât mai repede de aceste investiţii, lucru care conduce nu doar la un aer mai curat pe care să-l respirăm cu toţii, dar mai ales la facturi mai mici pentru români. Asta este ceea ce ne dorim în principal - ca efortul pe care beneficiarii trebuie să îl facă în fiecare lună atunci când îşi plătesc facturile, când îşi plătesc utilităţile să fie unul mai uşor de suportat.
Realizator: Şi, pentru că vorbeam despre programul care a fost blocat anul trecut, sigur, nu comentăm o decizie a instanţei, dar aş vrea să comentăm puţin efectele şi să îmi spuneţi cât de mult au fost încurcate firmele de instalaţii recomandate, agreate în acest program.
Mircea Fechet: Îmi imaginez că nu e plăcut ca antreprenor, ca persoană juridică să ai oameni de plătit, mă refer la angajaţi, să ai nişte contracte pe care ştiai că te poţi baza, să ai poate nişte comenzi sau nişte avansuri plătite pentru panourile fotovoltaice sau unii chiar să le aibă în stoc şi să se uite la ele, pentru că programul a fost suspendat, din nefericire, timp de câteva săptămâni. Important este că lucrurile sunt deblocate şi că putem să discutăm nu doar despre restanţele pe care le avem faţă de cele 90.000 de familii, dar mai ales să ne gândim şi la viitorii beneficiari ai programelor finanţate de către Administraţia Fondului pentru Mediu.
Realizator: Un lucru este clar, românii sunt foarte interesaţi de energia verde, însă preţurile la panourile fotovoltaice au crescut odată cu valoarea TVA-ului. Instalatorii le-au solicitat celor care au aplicat alte sume faţă de cele iniţiale, cele de anul trecut. Ce se poate face pe partea aceasta?
Mircea Fechet: Instalatorii ştiu că şi dacă preţul panourilor creşte şi dacă preţul panourilor fotovoltaice scade şi dacă ne uităm la tendinţa acestor preţuri vom constata că în ultimii 10 ani există un trend descrescător la aceste costuri, dar instalatorii ştiu că îşi asumă acest risc atunci când contractează astfel de servicii şi eu mă aştept ca oamenii să nu aibă de suferit din cauza acestor situaţii. Până la urmă e foarte simplu programul nostru de finanţare, ştim că statul român pune 20.000 de lei, mai ştim că persoana fizică pune la rândul ei încă 2.000 de lei şi mă aştept ca orice alte costuri să nu fie puse în sarcina beneficiarului final. Asta este aşteptarea mea.
Realizator: Pentru cei care au deschis radioul puţin mai târziu, alături de noi astăzi este ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet. Şi aş mai vrea să dăm o chestiune. Potrivit datelor ANRE, România avea la final de an aproape 100.000 de prosumatori, cu o putere totală instalată de 1.225 de megawaţi. Ce înseamnă asta pentru sistemul nostru energetic?
Mircea Fechet: Pentru sistemul nostru energetic înseamnă că, pe de o parte, ne îndeplinim obiectivele de decarbonizare, pe care ni le-am asumat împreună, mai înseamnă că, din fericire, foarte mulţi români au hotărât, unii aşteptând programele finanţate de către statul român, alţii pierzându-şi răbdarea şi investind din proprii bani. Dar românii au decis să aleagă această cale, a producerii de energie verde în regie proprie. Slavă Domnului, mai avem foarte multe acoperişuri în România pe care putea să le folosim în acest sens şi ne propunem să rămânem la fel de ambiţioşi la capitolul finanţare. M-aş bucura să să constat că, şi în anii care urmează, statul îşi va asuma acest rol de a finanţa energie verde şi unul dintre cele mai simple moduri în care face asta este finanţând astfel de proiecte. Am constatat că nu de mult, într-o zi de iarnă, unde ne aşteptăm ca din panouri fotovoltaice să avem un procent neînsemnat în mixul energetic naţional, dar am observat că aceste capacităţi îşi fac simţită prezenţa, chiar şi iarna. Înţeleg foarte bine că energia regenerabilă presupune, la rândul ei, nişte investiţii în alte tipuri de energie, care să echilibreze sistemul energetic naţional, dar nu pot decât să mă bucur că avem o putere instalată pe care o mai compar uneori cu puterea instalată a reactoarelor nucleare de la Cernavodă, înţelegând foarte bine că e greu de comparat energia nucleară cu energia produsă cu panouri fotovoltaice. Dar măcar de dragul comparaţiei şi măcar de dragul de a sublinia cât de importanţi sunt toţi aceşti români şi cât de importantă este capacitatea lor de a produce energie electrică. Mai fac uneori astfel de asocieri.
Realizator: Domnule ministru, mă uitam astăzi să văd ce mai este nou aşa, în domeniul acesta al energiei verzi şi citeam o ştire despre Asociaţia Prosumatorilor care cere Guvernului o ordonanţă de urgenţă care să specifice foarte clar că statul român nu va taxa auto-consumul, acea celebră taxă pe soare care a apărut aşa, uşor-uşor, din nou în discuţie. Ce se întâmplă pe partea aceasta? Lucrurile sunt clare: în România nu va exista această taxă pe soare?
Mircea Fechet: Este prima oară când aud că se doreşte o lege primară care să spună că în viitor nu se va întâmpla un anumit lucru. Deocamdată nu există în România o astfel de taxă şi în acelaşi timp, aşa cum foarte clar scrie în programul de guvernare, acest guvern nu şi-a propus să introducă taxe noi, motiv pentru care nu avem niciun motiv să ne îngrijorăm sau să discutăm despre ceea ce se va întâmpla în viitor şi sper eu ca şi viitoarele guverne să aibă o politică similară în ceea ce priveşte taxarea, şi mai ales în ceea ce priveşte taxarea prosumatorilor. Eu nu cred că prea curând în România se va discuta măcar despre un astfel de lucru şi nici într-un caz, asta nu se va întâmpla, câtă vreme ne aflăm sub ceea ce scrie în actualul program de guvernare.
Realizator: Şi pentru că mai avem un minut la dispoziţie, aş mai vrea să vă întreb ceva, şi anume pe partea de de sat: când începe programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice şi în mediul mediul rural?
Mircea Fechet: Programul Casa verde panouri fotovoltaice se adresează atât beneficiarilor din mediul urban, cât şi cel din mediul rural. Nu există o distincţie care să îi facă pe unii mai puţin eligibili decât pe ceilalţi, mai ales că principala categorie căreia sper eu că ne adresăm este chiar cea reprezentată de românii din mediul rural, pentru că, pe de o parte, aceştia au venituri mai reduse şi pe de altă parte, atunci când vorbim de sărăcie energetică sau de modul în care ne asigurăm energia în locuinţă, fie că discutăm de încălzire, fie că discutăm despre răcire în timpul verii, ar trebui să ne gândim în primul rând la oamenii de la ţară.
Realizator: Mulţumesc foarte mult pentru toate aceste explicaţii. Vă mai aşteptăm şi altădată!
Mircea Fechet: Cu mare plăcere!
Realizator: Numai bine, la revedere! Alături de noi a fost ministrul mediului, dl. Mircea Fechet.