Invitată: Anca Graterol
Ediţia 564 din 20.07.2013
Articol de Andrei Partoş, 23 Iulie 2013, 17:41
Recuperăm împreună istoria pop-rock prin intermediul unor invitaţi-surpriză, cum a este Anca Graterol (n. 14.10.1952 la Bucureşti). Trăieşte din 1977 în Germania. A venit de la mare special pentru întâlnirea cu ascultătorii noştri, pentru că şi-a permis o scurtă vacanţă în ţară.Este fondatoarea grupului rock feminin Catena.
Ne-a povestit despre începuturile sale în lumea muzicală, despre activitatea trupei Catena până la plecarea din Românie, despre numeroasele interdicţii (din cauza ţinutelor şi ideilor excentrice, nonconformiste promovate de fete). Ne-a oferit înregistrări din diferite perioade: Catena în România, apoi Catena în Germania, a vorbit despre colaborarea cu Păuniţa Ionescu, despre Big Mama and The Kids, proiectul Purple Pirates în care Anca e solistă vocală într-o trupă de băieţi , Forgotten Jewels este un album solistic autobiografic, produs de Anca cu hit-uri din repertoriile Billy Joe Royal, Deep Purple, Tom Jones şi alţii. Ne-a relatat şi despre proiectul Rosi Vista care a avut un succes remarcabil în Germania şi nu numai. Am aflat cum şi-a ajutat fostele colege de la Catena să iasă din România înainte de 1989, despre munca ei de studio, despre pregătirea grupurilor tinere din Hanovra, despre statutul femeilor în rock. Alături de prietenul ei, Osssy Pfeiffer, are o serie de realizări actuale de care este foarte mândră. Şi-ar dori o reuniune cu Catenele, dar crede că ar fi foarte dificil. Probabil că va reveni, pentru că s-a simţit foarte bine! Ne cunoaştem de 45 de ani, am fost colegi de liceu.
TOP5 i-a revenit lui Mihai Constantinescu, iar primele clasate au fost 1. O lume minunată, 2. Iubiţi şi câinii vagabonzi, 3. Sus în deal. „Agenda pop-rock” a inclus piese cu T.G. Sheppard, Moody Blues, Vasile Şeicaru (Poetul Adrian Păunescu ar fi împlinit 70 de ani pe 20 iulie) Santana, Kim Carnes, Paul Young ş.a. Concursul matinal a inclus piese cu Aurelian Andreescu, Luca Carboni şi Magda Puşcaş.
Audio: