Invitat: Nicolae Niţescu
Psihologul muzical - ediția 284 din 1 martie 2008
Articol de Andrei Partoş, 01 Octombrie 2012, 15:44
Nu l-am cunoscut personal pe Nicolae Niţescu, până la întâlnirea din 2008, care s-a dovedit a fi prima şi ultima. Poate prea scurtă.
Îmi propusesem să refacem discuţia, care a fost mai dificilă, ca între oameni care nu se ştiu. Care vin din generaţii diferite. N-am mai apucat.
Născut la Galaţi în 19 noiembrie 1930, Nicolae Niţescu a cântat încă din liceu. A ajuns la 60 de ani de carieră, a fost premiat de nenumărate ori. În 2010, când împlinise 80 de ani, a fost recompensat pentru cariera sa impresionantă pe scena Teatrului C. Tănase (unde a activat încă din anii 50). A studiat canto cu nume mari în domeniu (Petre Ştefănescu-Goangă, Maria Snejina, Melnic şi Finkelstein) dar n-a rămas în lumea clasicului pentru că era şi a rămas devotat „muzicii uşoare”. Din 1965 a ajuns la Teatrul”Ion Vasilescu” unde a rămas timp de 15 ani. Din 1981 a trecut la Ansamblul artistic Rapsodia Română. A avut numeroase turnee peste hotare (din Novosibirsk până în SUA), dar şi multe cântări în marile localuri din Bucureşti. Anual a mers în Israel şi Germania, unde comunităţile româneşti l-au aşteptat, de fiecare dată, cu multă căldură. A interpretat întotdeauna cu plăcere canţonete, arii din operete, romanţe, piese folclorice, cântece de petrecere. Acum 10 ani a a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei muzicii uşoare româneşti „O zi printre stele” a Ministerului Culturii şi Cultelor. Are în repertoriu piese compuse de Ion Vasilescu, Sile Dinicu, Gherase Dendrino, Petre Găluşanu, Florentin Delmar, Vasile Veselovschi, Aurel Giroveanu, Radu Şerban, George Grigoriu, Edmond Deda ş.a.m.d.
Şi-ar fi dorit mai multe materiale înregistrate, dar n-a fost să fie. În emisiune am apelat la câteva benzi existente în fonoteca Radio, precum şi la albumul „Un cântec de dragoste” din 2001. N-a existat un 1 Martie fără Nicolae Niţescu şi cred că aşa va fi şi de aici încolo!
În septembrie 2012 Nicolae Niţescu ne-a părăsit, lăsându-i pe cei care au grija patrimoniului nostru cultural să realizeze o necesară culegere cu mai multe CD-uri pentru ca generaţiile care vor veni să-i asculte vocea inconfundabilă şi unică! Dumnezeu să-l odihnească!
INVITAŢIE:
Dragi vizitatori-ascultători, pentru comentarii, propuneri, dezbateri vă invit pe forumul meu www.andreipartos.ro. Avem loc și vă asigur de răspuns prompt!