Voluntariat în Covasna
Voluntari din România şi Ungaria participă luna aceasta la o „clacă” pentru refacerea băilor tradiţionale cu apă minerală de la Bodoc.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 08 Iulie 2011, 18:51
În zece zile aceştia vor să cureţe trei izvoare de apă minerală şi să reconstruiască „piscinele” din lemn, aşa cum erau ele odinioară. În judeţul Covasna există câteva mii de izvoare de apă minerală - unele au devenit branduri şi se vând în prăvălii, altele sunt cunoscute doar de localnici care le folosesc „de leac” în diverse boli.
Spre exemplu, apa minerală de Vâlcele e bună contra stresului pentru că are un conţinut mare de magneziu, cea de la Şugaş Băi e folosită împotriva bolilor hepatice si a gastritelor, iar apa minerală de la Covasna e bună pentru tratarea bolilor cardiovasculare, ca să nu mai vorbim de "izvoarele de ochi" de la Bodoc şi Balvanyos despre care se spune că tratează conjunctivitele.
Pe vremuri, în majoritatea localităţilor exista şi câte o baie populară cu apă minerală, un fel de ştrand, să-i zicem aşa, cu bazine din lemn, în care oamenii se bălăceau pentru că le făcea bine la toate, dar cu timpul acestea s-au distrus. Fiind păcat să nu valorificăm aceste adevărate comori în beneficiul localnicilor, dar şi al turiştilor, autorităţile covăsnene au demarat un proiect ce are ca scop refacerea băilor populare tradiţionale, după modelul de altădată.
Până acum au fost reconstruite băile de la Hătuica şi Peteni, unde există şi o saună, şi urmează cele de la Olteni, Vâlcele, Malnaş, Ozunca Băi şi Bodoc. Inaugurarea băii de la Bodoc va avea loc chiar luna aceasta, pe 23 iulie, cu prilejul celei de-a V-a ediţii a Festivalului apelor minerale, când va avea loc şi un concurs de preparat clătite, pentru că, spun localnicii, apa minerală de Bodoc nu are egal când vine vorba de clătite, ne-a informat Oana Negrea.