Vinul nobiliar salvat de familia prinţului Ştirbey
Povestea vinului de Drăgășani, care, de curând, îi reunește pe producători într-o asociație.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 02 Martie 2012, 16:06
Povestea vinului de Drăgăşani...vinul cu un bogat buchet îşi spune de sute de ani povestea pe Dealurile Viilor, iar aceasta e strâns legată de numele prinţului Barbu Alexandru Ştirbey, care a salvat cea mai mare parte din viţa de vie de la Drăgăşani, afectată cu foarte mulţi ani în urmă de filoxeră.
Acum, vinul de Drăgăşani este din nou adus în atenţia iubitorilor acestei licori tot de un reprezentant al familiei Ştirbey, care a pus recent bazele primei Asociaţii a Producătorilor de vin de Drăgăşani şi care a reuşit să readucă soiuri autohtone...vin care pentru locuitori este un brand chiar dacă pe rafturile marketurilor din întreaga ţară, acesta nu se regăseşte.
Totuşi, administraţia locală speră ca prin proiectele de promovare turistică a zonei în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Vin, ce vor intra în linie dreaptă din acest an, vinul de Drăgăşani să îşi recapete renumele de altădată, licoare care s-a servit chiar la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.
Ana-Maria Cârstea a văzut podgoria și a aflat mai multe despre aces vin de poveste.