Vin – Artă – Gastronomie la Iaşi
Prima ediţie a Festivalului Provino dezvăluie o parte dintre secretele artei vinului şi pune în prim plan vinuri premiate sau apariţii recente.
Articol de Ştefan Daraban, Iaşi, 03 Noiembrie 2011, 18:13
Nici că se putea o asociere mai potrivită şi mai plină de... conţinut. Altfel spus, eleganţă, rafinament şi bun gust. Chiar, impresionat totul.
Este vorba de prima ediţie a unei manifestări care se doreşte a deveni de tradiţie la Iaşi, explicaţia constând în aceea că Iaşul, nu numai ca este încă situat între vii, dar că, de-a lungul vremii, aura lui de etern spaţiu spiritual cu vocaţie a fost marcată şi întreţinută cu har şi măiestrie sub tutelara învăluire a sevelor ce urca din podgorii. Nimic fără vin. Nici umbră pămînteană, nici bucurie, nici tristeţe şi nici plecare... Nimic din cele omeneşti fără această licoare dătătoare de aripi.
Exagerat ori nu, vinul este asociat înnobilării şi înălţării sufletului.
Cît de înalt, cît de profund se petrec cele două stări care privesc omul, nu mai e treaba vinului, ci a artei omului de a sta de vorba cu el, de a-l înţelege şi de a-i pătrunde plinătatea. Din el vin multe, pentru că în el e... adevărul.
Mai multe nu se cuvine spuse.
Pentru cei ce au posibilitatea, e suficient, de exemplu să intre în atmosfera festivalului de la Iaşi, acest ,,PROVINO - vin, artă, gastronomie”, deschis pînă dumnică seara la Complexul expoziţional Providenţa, pentru a înţelege relaţia dintre cele trei componente. Facerea vinului este o artă. Băutul vinului - o artă. O artă este expresia spirituală a vinului, cum artă este şi partea ambientală şi de susţinere a degustării lui. Un vin potrivit are gustarea lui potrivită.
Dincolo de corelaţii şi de încărcătura spirituală, manifestarea de la Iaşi este înainte de toate una economică, comercială, de prezentare.
Sînt podgori şi podgoreni din întreaga ţară, sînt case de vinuri vechi, de tradiţie şi case mai noi, mici producători care îşi cultivă orgoliul de a fi ei şi numai ei producători ai unui anume sortiment de vin. Sînt vinuri premiate la diferite concursuri internaţionale sau care se vor acum intrate pe piată. Cu alte cuvinte este oglinda a ceea ce se vrea viticultura românească la anul de graţie 2011, cu ceea ce a mai rămas din ceea ce a fost.
Laudabile sînt eforturile, laudabilă încăpăţînarea unora de a se şti legaţi de butucul de vie şi, prin el, de rodul pămîntului atît de binefăcător şi de ancorat în tradiţii.
Şi ca să închei, adaug doar că Festivalul de la Iaşi, cu eleganţa şi rafinamentul cu care se afişează din start, e mai mult decît o promisiune. Ştefan Daraban detaliază:
De la vin, mutăm obiectivul pe alimentele tradiţionale, promovate în rândul elevilor. O campanie de promovare a alimentaţiei sănătoase, dedicată elevilor şi studenţilor, a fost lansată astăzi la Cluj-Napoca. Intitulată "Tradiţie şi Alimentaţie Ecologică", aceasta a fost iniţiată de cooperativa Coşul ţărănesc, Asociaţia Meşterilor Populari şi Asociaţia "Nişte Ţărani" şi urmăreşte educarea elevilor şi studenţilor, atât în privinţa alimentaţiei sănătoase cât şi asupra tradiţiilor zonei.
Astfel, cei de la Coşul Ţărănesc vor organiza ateliere de degustare a produselor tradiţionale şi ecologice, cu tematici accesibile: povestea pâinii ecologice, povestea fermei de găini sau povestea fermei ecologice de capre. Asociaţia Meşterilor Populari vor organiza ateliere de cusut, pictură sau olărit, pentru a promova meşteşugurile tradiţionale în rândul tinerilor. Nu în ultimul rând, Asociaţia "Nişteţărani" se va ocupa de gătitul tradiţional şi va furniza meniuri ecologice.
Ciprian Iancu are detalii.