Vicii la îndemână
Adolescenţii români încep să consume tutun, alcool sau droguri ilegale la o vârstă medie de 13-14 ani.
Articol de Izabela Aivăncesei, 07 Iulie 2015, 18:23
Sunt rezultatele unui studiu Unicef cu privire la normele sociale care influenţează comportamentele de risc ale adolescenţilor din România. Datele valabile pentru anul 2014 au fost colectate în Bucureşti şi alte 4 mari oraşe ale ţării.
Prietenii şi mass-media sunt principalele surse de informare ale adolescenţilor legate de aceste aspecte ale vieţii lor, în timp ce părinţii nu sunt consideraţi un partener semnificativ de discuţie, iar şcoala oferă prea puţine oportunităţi de a dezbate aceste subiecte, rezultă din studiul UNICEF. În aceste condiţii, comportamentele de risc ale adolescenţilor sunt influenţate de o percepţie eronată a realităţii, spun sociologii.
Tinerii declară că sunt împotriva acestor practici şi par a fi conştienţi de consecinţele negative pe care astfel de comportante le pot avea asupra dezvoltării lor. Convingerile lor teoretice sunt, însă, contrazise de atitudinea practică pe care o adoptă.
Studiul Unicef mai arată că adolescenţii cred că vârsta potrivit pentru debutul vietii sexuale este cea de 18 ani, dar ei încep sa aiba contacte sexuale mai devreme. Presiunea exterioară pentru adoptarea unor astfel de omportamente este indirectă şi vine din dorinţa de integrare la grupurile pe care le frecventează.