Via si vinul, dincolo de pasiune
Podgoriile Corcova au devenit un mic Bordeaux al nostru, dar încă mai există probleme in viticultura românească.
Articol de Mihai Bădescu, 04 Octombrie 2010, 17:31
Povestea unor domenii viticole cu origini princiare renaşte, astăzi, la Corcova - Mehedinţi. Cu bani europeni şi mare pasiune pentru vinuri nobile, un francez şi un român au transformat locul dintr-o ruină, într-un colţ de rai.
În doar cinci ani, Corcova a devenit un mic Bordeaux al nostru şi de anul acesta vinurile de aici au început să şi încânte gusturile românilor. Ajunse celebre în secolul 19, prin legătura de numele prinţului Bibescu, podgoriile Corcova erau o ruină în 2005. Gustul vinului de aici l-a simţit după cum ne spun chiar astăzi cei care cunosc istoria locurilor, marele scriitor francez Marcel Proust.
La sfârşitul anilor 1800 şi începutul anilor 1900, care pline de struguri încărcate din viile de la Corcova luat drumul localităţii Strehaia, de unde erau încărcate apoi în vagoane de tren şi plecau către Paris. Prieten la cataramă cu Marcel Proust, se pune că prinţul Bibesc -ar fi adus pe scriitor chiar la domeniile sale din localitate. Distruse aproape în totalitate după anul 1990, podgoriile au renăscut începând cu anul 2005. Întâmplător sau nu şi de numele unui francez se leagă celebritarea de astăzi a locurilor. Francezul s-a asociat cu un român, este vorba de Raul Dâmboviceanu, un fost student român la Paris, acum om de afaceri în Bucureşti.
După cinci ani în care cu fonduri europene au fost replantate viile, peste 50 de hectare şi au fost modernizate cramele, la Corcova a venit un specialist în prepararea vinurilor. Este vorba de Anca Fenici, chiar artizanul de astăzi al parfumului vinurilor de aici şi managerul societăţii. Tânăra vorbeşte cu pasiune despre profesia ei şi ne spune că anul acesta societatea a reuşit să iasă pe piaţă cu trei soiuri de vinuri, Este practic începutul, pentru că ţinta este una mult mai înaltă şi anume, pătrunderea pe piaţa externă. Povestea este continuată de Laurent, un tânăr inginer francez îndrăgostit de România.
Bărbatul ne spune că a ales să lucreze la Corcova şi nu acasă, în Franţa "pentru că acasă luat totul de-a gata, acolo este totul făcut" Aici suntem la început şi aveţi un potenţial foarte bun pentru a face vinuri care să fie competitive şi în afara României". Tot Laurent ne spune că avem şanse să batem Bordeaux-ul: "Feteasca regală, este un vin pe care noi nu îl avem în Franţa, este un vin foarte interesant şi poate fi un atu pentru România în concurenţa de pe piaţa vinurilor".
Cele 50 de hectare de vie de la Corcova vor da anul acesta cam 7 tone de struguri, fiecare. Aproape cincizeci din sat de oameni lucrează zilnic pe domenii în perioada culesului şi sunt plătiţi cu sume între 35 şi 500 de lei, în funcţuie de cât vor să lucreze. Este o sursă de venit excelentă pentru ei o recunosc chiar sătenii.
Pentru la anul proprietarii îşi propun să pătrundă pe piaţa externă şi pare simplu, pentru că proprietarul francez are un lanţ de magazine în ţara de origine. Ascultaţi un reportaj realizat de colegul nostru, Mihai Bădescu.
==========================================================
Şi în Neamţ vinul e pus la loc de cinste. Aici octogenarul Ştefan Petcovici, un specialist, pune punctul pe I în problemele viticulturii româneşti.
Desfacerea produselor şi lipsa de interes a responsabililor în domeniu fac ca ţăranul român şi România să piardă, în plan economic.
Detalii are colegul nostru, Ştefan Daraban.