Veteranul Staicu: “93 de ani şi 77 de cărţi”
Ofiţerul Neculai Staicu Buciumeni a intrat în război pe 10 mai 1942. Avea 22 de ani şi era proaspăt ieşit de pe băncile şcolii.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 14 Iunie 2013, 02:31
Prima sa luptă a fost la Marea Azov, în Crimeea. Au urmat altele, în Cehoslovacia, iar după declararea păcii, a parcurs, pe jos, alături de camarazii săi, 2.000 de km. până în România, drum făcut din 10 iunie până în 31 august.
Veteran de război, generalul în rezervă Neculai Staicu Buciumeni spune că a rezistat în război datorită valorilor şi principiilor pe care şi le-a însuşit la Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu (Târgovişte): cinstea, credinţa în Dumnezeu, respectul faţă de istoria ţării. Aceleaşi principii i-au călăuzit paşii şi în viaţa de după război.
La cei “93 de ani şi 77 de cărţi”, aşa cum îi place să se recomande, generalul de brigadă în rezervă Neculai Staicu Buciumeni spune că „eroii sunt de două feluri: cei care şi-au jertfit viaţa în luptă şi cei care au rezistat şi au supravieţuit războiului”. Şi privind acum la viaţa pe care o duce veteranul de război Staicu Buciumeni, se poate spune că şi acum rezistă eroic încercărilor de toate felurile, inclusiv cele impuse de un regim financiar auster: generalul are o pensie de veteran de 399 de lei.
Astăzi, de Ziua Eroilor, corespondentul nostru de Galaţi, Maria Măndiţă, a stat de vorbă cu veteranul Neculai Staicu Buciumeni:
“Călimara cu sânge – jurnalul unui veteran de război” – este cartea lansată, de Ziua Eroilor, la Vităneşti, judeţul Teleorman, de Simion Gârlea, în vârstă de 95 de ani. Ramona Alexandrescu a stat de vorbă cu el: