UPDATE: Drobeta Turnu Severin: pariul cu frigul din case
UPDATE: Oraşul Drobeta-Turnu-Severin ar putea avea căldură, dar abia după întâi noiembrie, iar preţul gigacaloriei s-ar putea dubla.
Articol de Mihai Bădescu, 20 Septembrie 2016, 14:01
UPDATE 18.10.2016: Oraşul Drobeta-Turnu-Severin ar putea avea căldură, dar abia după întâi noiembrie, iar preţul gigacaloriei s-ar putea dubla.
Autorităţile urbei spun că au semnat contractul de închiriere a unor echipamente de la Termocentrala Halânga, pentru care vor plăti firmei care administrează falimentul RAAN (Regia Autonomă pentru Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin) nu mai puţin de 698.000 de lei lunar.
Mai mult, deoarece din cauza lipsei avizelor de mediu termocentrala nu mai poate funcţiona pe cărbune, combustibilul folosit va fi păcura, ceea ce înseamnă că preţul gigacaloriei ar putea creşte cu cel puţin 50 %.
Reprezentanţii primăriei spun că ar avea nevoie de un ajutor de la Guvernul României, pentru ca astfel să subvenţioneze diferenţa de preţ, iar populaţia să nu resimtă în buzunar majorarea substanţială.
Dar până la aceste probleme, temperaturile au scăzut şi în aparatamente oamenii au probleme serioase din cauza frigului.
AUDIO: Oraşul Drobeta-Turnu-Severin ar putea avea căldură.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
20.09.2016:
Pentru al doilea an consecutiv, căldura a peste 33.000 de locuințe și 84.000 de oameni din Drobeta-Turnu-Severin pentru iarna care se apropie este sub semnul întrebării.
Deși suntem în prag de sezon rece, autoritățile nu știu încă răspunsul la întrebarea cine va furniza agent termic unui oraș întreg.
Dincolo de locuințe, este în joc căldura a zeci de școli, spitale, dar și instituții publice.
Soluțiile sunt două, dar în ambele cazuri situația e ambiguă.
Deși au promis că vor realiza o centrală nouă pe gaz, cel puțin până acum, reprezentații unei firme private abia au început investiția și este imposibil să o finalizeze până la 1 noiembrie.
Cea de-a doua soluție ar fi termocentrala Halânga, un colos falimentar, cu probleme uriașe de mediu, cu probleme tehnice care necesită o mulțime de derogări speciale de la Guvern, inclusiv de la Comisia Europeană.
La toate acestea se adaugă multe alte probleme legate de banii pentru achiziția cărbunelui, dar și de salariații care vor lucra ca termocentrala să furnizeze căldură, care au fost concediați de curând.
AUDIO: