Un pod de suflete
Doi suedezi au mobilizat o întreagă comunitate în sprijinul copiilor din Cireșu.
Articol de Mihai Bădescu, 09 Noiembrie 2012, 18:09
V-aţi întrebat vreodată cum poţi schimba destinul unui copil cu doar 25 de dolari/lună? Întrebarea poate părea retorică, dar lecţia de umanitate este cât se poate de reală.
Ne-o servesc doi oameni cu suflet, doi suedezi, care au pus în sluşba unor copii români o întreagă comunitate, aflată la capătul lumii. Un pod de suflete întins pe 2600 de km. Un pod de suflete între Suedia şi România, între Vermlen şi Cireşu.
Acum aproape două decenii cei doi suedezi păşeau pe un tărâm total necunoscut, rupt parcă din lumea a treia. „Internatul era o cameră jumătatedin asta, o sobă din aceea cismă, cu o oală, zece castroane şi zece linguri, o masă însemnând un blat de scânduri pe 4 peri şi două laviţe, pământ pe jos şi mâncau acolo zece copii. Astăzi mănâncă 60” îşi începe povestea Ortansa Voşoiani, colaboratorul român al celor doi suedezi.
Locul în care copiii nu îndrăzneau să viseze este astăzi total schimbat. Căminul are gresie şi faianţă, bucătăria e dodată modern, căldura vine de la o centrală termică, apa curge la robinet, iar 60 de copii trăiesc în condiţii civilizate.
Desigur, la scurt timp demersul de suflet al acestor oameni a avut efecte din cele mai fericite. Ei mai buni dintre copiii din şcoala Cireşu au reuşit să ajungă la facultate şi au reuşit în viaţă. Aceasta este şi răsplata supremă a omeniei acestor oameni, ceea ce-i face şi fericiţi”, după cum ne spune Ortansa Vişoianu.
Dar cel mai important este că demersul de bine al acestor doi oameni va dăinui pentru că a fost preluat de copiii lor. Aceştia vor să-l ducă mai departe, iar copiii din Cireşu vor avea probabil mult timp de acum înainte un sprijin la peste 2500 de km depărtare, care ajunge în satul lor pierdut printre munţi.