Un oraș dulce ca...mierea
Blajul găzduiește un târg la care mierea și derivatele ei sunt cele mai căutate produse.
23 Martie 2012, 13:23
De vreo cinci ani Blajul, oraşul de la confluenţa celor două Târnave, îşi atrage vizitatorii, în primele zile ale primăverii astronomice, precum florile care ademenesc albinele.
Două zile dintr-un an Blajul poate fi considerat cel mai dulce oraş din România. Pe strada mare, risipite parcă dintr-un corn al abundeţei, găseşti miere, polen propolis, păstură şi alte produse ale stupului dar şi echipamente si utilaje pentru apicultură, stupi, rame, faguri, maşini de centrifugat mierea, hrană si tratamente pentru albine. La târgul de la Blaj vin producători de utilaje apicole din ţara noastră, din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Polonia şi, ca o surpriză a actualei ediţii, din Norvegia şi Olanda.
Târgul se desfăşoară pe cinci secţiuni: expoziţie cu vînzare de echipamente si utilaje pentru apicultura, expozitie cu vanzare de produse apicole si produse traditionale, unde vor pe langa specialitati de miere, produse apiterapeutice si api-cosmetice, vor exista şi standuri cu lactate, mezeluri, panificatie, siropuri naturale, suplimente nutritive, dar și artizanat specific din zona Ardealului.
La acestea se adaugă sesiunile de comunicări şi conferinţe pe teme apicole, dar şi cele de apiterapie, destinate în principal… cadrelor medicale interesate de acest subiect. Să nu uităm şi spectacolele în aer liber, mult gustate de localnici, dar şi de vizitatori. În sesiunile de conferinţe pe teme apicole s-a insistat foarte mult pe formele asociative ale stuparilor, pentru că asemenea modalităţi organizatorice apicultorii pot beneficia de multiple subvenţii.
Dacă, în mare, acestea au fost scopul, tematica şi… problematica actualei ediţii a târgului, cu siguranţă trebuie intrat şi în atmosfera “Sărbătorii mierii” fie cu ajutorul secvenţelor sonore înregistrate de Dorin Corpade, fie prin intermediul imaginilor surprinse pe Strada Mare, devenită neîncăpătoare.