Ultimul marangoz din Călăraşi
Meseria de dulgher specializat pe construcţia bărcilor de lemn nu mai are căutare în aceste zile.
Articol de Daniela Mihalache, 05 Octombrie 2012, 13:00
Daniel Neagu este ultimul marangoz din Călăraşi. Adică un dulgher ce ştie să prelucreze lemnăria navelor şi a ambarcaţiunilor.
Şlefuieşte lemnul astfel încât clipocitul apei, când barca taie valurile, să-l facă să fie mândru de meseria pe care şi-a ales-o.
Bărcile din lemn nu mai au căutare, locul lor fiind luat de cele din fibră, mult mai ieftine. Cu toate acestea, a rămas totuşi la prima sa iubire: construcţia de bărci din lemn, pasiune pe care o are încă din copilărie.
Le-a construit pentru pescarii de pe Dunăre, de la Cernavodă şi până în Tulcea, dar cartea de vizită o reprezintă bărcile de lux făcute pentru olandezi.
Construieşte bărci de când se ştie. Prima pe care a asamblat-o şi la care a lucrat cu mult drag a fost cea a tatălui său…Pe atunci avea 13 ani.
Până acum, Daniel Neagu a construit sute de bărci, nici nu le mai ştie numărul exact. La început a făcut bărci pentru el, apoi pentru prieteni, după care au venit comenzile şi de la pescarii profesionişti de pe Dunăre.
Ştie însă cu precizie câte bărci a făcut pentru o companie din Olanda. A încercat să predea “ştafeta” pasiunii sale, dorind să şcolească tineri care să-i îmbrăţişeze meseria. Nu a reuşit să o facă…
În atelierul său, Daniel Neagu este înconjurat de circulare, lemn şi matriţe. O barcă nu se contruieşte uşor, spune el.
Chiar dacă a fost criză, românii şi-au făcut bărci…Anul acesta a lucrat aproape 20 de ambarcatiuni pentru pescari, dar cum Dunărea nu mai are peşte şi comenzile au încetat. Şi încet, încet dispare şi această meserie de pe malul Dunării: cea de marangoz.