Turda, acum şi atunci
Turda era acum 15 ani un oraş confruntat cu un şomaj galopant, gri, industrial, în care fabricile dădeau faliment pe rând.
19 Ianuarie 2012, 20:41
Turda este un oraş care s-a transformat radical în ultimele două decenii. Dacă în anul 1989, era un oraş muncitoresc, în care erau fabrici cu mii de angajaţi, dar care produceau o poluare imensă, acum autorităţile doresc să îl transforme într-o destinaţie turistică.
Această transformare a adus şi bune şi rele. Pe de o parte, cu ajutorul fondurilor europene, a fost reabilitate vechea mină de sare, află în exploatare încă din Evul Mediu. Acum, din Salina Turda nimeni nu mai extrage un gram de sare, însă în mină vin mii de turişti în fiecare săptămână. Oamenii vor să profite de calităţile aerosolilor din salină, care ajută la vindecarea bolilor respiratorii, dar şi să viziteze vestigii precum un altar sculptat în urmă cu câteva secole de minerii din Turda ori un crivac de lemn, folosit pentru extragerea bulgărilor de sare din puţurile de mină.
Un alt element interesant este dat dat de faptul că, într-unul dintre puţurile salinei există un lac subteran. În mijlocul acestuia se află o insulă din sare, pe care a fost amenajat un debarcader. Iar turiştii pot închiria bărci cu care să navigheze pe lacul din salină. Însă aceasta nu este singura atracţie turistică.
Recent, a fost redeschis pentru public şi vechiul palat princiar, folosit odinioară, de exemplu, de către principi şi de către elita nobiliară a Transilvanie. Printre cei mai cunoscuţi proprietari ai palatului se numără principii Sigismund Bathory, Gabriel Bethlen, Mihai Viteazul ori Gheorghe Rakoczi I. Astăzi, clădirea adăposteşte Muzeul de Istorie, care are peste 30.000 de artefacte.