Tradiţii de Rusalii
Fetele din Bistriţa-Năsăud, convinse că se vor mărita după ce prind boul împăunat de Rusalii.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 10 Iunie 2011, 14:42
Fetele din satul bistriţean Figa vor participa, duminică, la un ritual de fertilitate numit „Înstruţatul boului” care se practică, în fiecare an, de Rusalii şi care adună, de fiecare dată, sute de curioşi.
În zorii zilei de Rusalii, un grup de tineri din satul Figa fac din flori de câmp şi spice de grâu o cunună ce va fi aşezată pe coarnele boului, ea reprezentând simbolul rodniciei. După slujba de la biserică, ei pornesc, călare, de la un capăt la altul al satului, urmaţi de alaiul de fete care însoţesc boul împăunat cu crengi verzi, flori şi beteală, dar şi de muzicanţi. Alaiul astfel format opreşte în dreptul caselor, iar ţăranii stropesc boul cu apă ca să aibă parte de belşug la toamnă.
Alţii plătesc pentru onoarea de a se fi oprit boul în dreptul casei lor. Când ajunge în dreptul bisericii, boul este alungat de călăreţi de pe un deal, iar fata care-l prinde prima de coarne ştie că se va mărita în anul respectiv. Totul se încheie cu o petrecere la căminul cultural în care se dansează până târziu.
„Înstruţatul boului" sau sărbătoarea moşceilor este un spectacol folcloric al încrederii omului în triumful Soarelui a cărui energie dă siguranţă belşugului şi speranţă de bunăstare. Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşază spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului”, a declarat etnologul Vasile Cosma. „Înstruţatul boului” se mai pratică şi în satele Tăure, Căianu Mic, Chintelnic şi Şieu Cristur, ne-a informat Cristiana Sabău.