Timisoara a început pregătirile pentru 2021
Vestea ca Timişoara a câştigat finala competiţiei în care “s-a bătut” cu alte trei oraşe din ţară a stârnit un val de entuziasm în randul localnicilor.
Articol de Alina Bujancă, 11 Octombrie 2016, 14:28
Ceasul-simbol din Piaţa Operei din Timişoara a început numărătoarea inversă în întâmpinarea anului 2021 când orasul de pe Bega va deţine titlul de Capitală Culturală Europeană.
Vestea ca Timişoara a câştigat finala competiţiei în care “s-a bătut” cu alte 3 oraşe din ţară, Cluj, Bucureşti şi Baia Mare, a stârnit un val de entuziasm în randul localnicilor.“
Este o bucurie extraordinară si bineinteles, urmează niste ani în care va trebui muncit pe brânci pentru că vor veni multi străini care vor dori să se convingă că Timişoara este un oras foarte special pentru Europa” .
Audio: Reportaj.
Acum, după ce euforia victoriei s-a mai domolit, autorităţile au început pregătirile pentru ca programul propus să fie un succes .Să recunoaştem: titlul atât de râvnit, vine “ la pachet” cu o serie de provocări imense pentru că în următorii 5 ani, urbea de pe Bega are de pus la punct nu doar programul cultural ci şi o serie de probleme grave, în special cele legate de lipsa centurii de ocolire, drumurile de acces, reabilitarea cladirilor istorice, valorificarea spatiilor publice si construirea de noi edificii culturale.
“O problemă absolut stringentă este cea legată de infrastructura. Intră cate o sută de tiruri printr-o parte de oraş, de la Bucuresti spre Belgrad. Nu se poate! Este o catastrofă! Şi Timisoara trebuie sa apara cu insertii contemporane, regenerari de case vechi in manieră contemporană, cu o arhitectură care să însoţească întâmplări, evenimente de calitate legate de acest statut pe care l-a dobândit orasul”declară presedintele Ordinului Arhitectilor Timis, Vlad Gaivoronschi.
FOTO: Timișoara.
Una dintre cele mai evidente probleme care va trebui rezolvată este cea legată de patrimoniu.
Timişoara are peste 14000 de clădiri istorice, iar circa 20% dintre acestea se află într-o stare foarte avasată de degradare
Seful Directiei pentru Cultură, Culte şi Patromoniu Cultural Timiş, Sorin Predescu, declară că ritmul de reabilitare a acestora este mai lent decît cel al degradării, iar acest raport trebuie inversat
Autoritatile locale sunt constiente că greul de-abia acum începe şi au demarat déjà mai multe proiecte de infrastructura si consolidarea parteneriatelor culturale interne si externe.
Bugetul prevazut pentru pregatirea anului 2021 este de 48,5 milioane de euro din care jumatate sunt fonduri locale.
Oamenii de cultură spun că, la fel ca în 1989, orasul “a învârtit cheia schimbării” –lucru extrem de necesar.“
Sper ca Timişoara să se schimbe rapid, în primul rând la chip. Timişoara are lucruri minunate care ar trebui activate, are lucruri care trebuie inventate, pentru că orasul are doar două muzee, nu are nicio casă memorială…Absolut halucinant! Dar toate aceste lucruri se pot face.Trebuie doar voinţă, trebuie bani(…) si putem face din Timişoara “un Bum!” cultural cum nu a mai văzut România”-declară scriitorul Robert Şerban.
Practic, Timişoara mizează pe o schimbare prin cultură, ca motor de dezvoltare sustenabilă.’Pentru succesul proiectului ,se bazează pe atuurile sale.
“Am pus in centrul candidaturii noastre un set de valori europene traditionale acestei zone si pe care dorim sa le reinterpretam într-un context european mai larg, acela de interculturalitate,multiconfesionalitate, antreprenoriat si spirit civic” a declarat preşedinta Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann.
Tema centrala a programului este < Lumineaza orasul prin tine!>, lumina având conotaţii simbolice pentru Timişoara, care a fost primul oraş iluminat public din Europa, a fost întemeiat pe principiile iluminismului şi totodată “lumina” din interiorul oamenilor a pus in mişcare spritul civic care a culminat în 1989 cu revolutia anticomunistă.
Dar ce ar trebui să lase moştenire anul 2021?
Prin proiect este prevazută, printre altele, construirea unui complex multifuncţional de creatie, a unui centru de pregătire a resurselor umane în zona creativă, realizarea unui Festival internaţional al luminilor, restaurarea a două muzee şi construirea unui Muzeu al Revoluţiei.
De asemenea, anul 2021 va trebui să lase în urmă un oras mai dezvoltat in zona turismului , infrastructurii si industriilor creative dar si “oameni schimbaţi,activi, inspirati de valori europene si mândri de orasul lor”- după cum spune Simona Fitz, coordinator de programe cultural în cadrul Asociaţiei Tm -CCE 2021.