Termoficare cu probleme
Majorarea din 2012 a preţului gazelor naturale ar putea pune jumătate din populaţie în imposibilitatea plăţii energiei termice.
22 Noiembrie 2011, 16:44
În România, consumul mediu de energie pentru o locuinţă este cu peste 75 la sută mai mare decât media europeană. În condiţiile în care de la 1 ianuarie 2012 s-a anunţat creşterea preţului gazelor naturale, există perspectiva ca aproximativ jumătate din populaţie să nu aibă cu ce plăti energia termică, ceea ce duce implicit şi la falimentarea celor aproximativ 90 de operatori CET existenţi la nivel naţional.
Şeful catedrei UNESCO din cadrul Politehnicii Bucureşti, Aureliu Leca, spune că există solutii - printre acestea: gestiunea directă de către autorităţile locale, încheierea unui parteneriat public-privat sau privatizarea sistemelor centralizate. În ţara noastră, cel mai eficient sistem este cel de încălzire centralizată din Ploieşti, cu un preţ de 160 de lei pe gigacalorie. Mai multe a aflat Florentina Varga.
Greva foamei pentru căldură în case. Edilul municipiului Brad a intrat în concediu de odihnă şi a declarat greva foamei pentru a sensibiliza guvernanţii să dea bani la bugetul localităţii, pentru a putea cumpăra combustibilul (păcură) utilizat la centrala termică.
La sistemul centralizat de încălzire mai sunt racordate aproximativ 3000 de apartamente, iar surse alternative de caldură nu există în localitate. Dorin Corpade are detalii.