Terapie pentru autism
La Galaţi s-a deschis primul afteschool destinat copiilor cu autism, o premieră pentru România.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 02 Aprilie 2015, 20:21
Centrul a fost înfiinţat de Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism din Galaţi (APCA), ONG care a obţinut o finanţare de 5.000 de euro de la o companie privată. Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism a fost înfiinţată, în 2011, de Nicoleta Lupoae, mama unui copil cu tulburare în spectru autism (TSA). Asociaţia are în prezent 70 de membri din municipiul Galaţi dar şi din localităţile din judeţ, precum şi din Republica Moldova. Proiectul care a câştigat finanţarea companiei private a fost scris tocmai de părinţii copiilor cu autism care, din prisma propriei lor experienţe, au încercat să găsească soluţii complementare pentru educaţia copiilor lor.
În cadrul centrului after school (situate pe bulevardul Traian Vuia nr. 21), vor veni, zilnic, după orele de şcoală, copiii cu TSA, iar cu ajutorul specialiştilor psihopedagogi vor aprofunda informaţiile primite la orele de curs din şcolile de masă la care merg şi la care sistemul de predare este greoi şi rigid pentru un copil cu autism.
Lecţiile de la afterschool se vor desfăşura sub supervizarea unui specialist în terapia ABA, sistemul de predare-învăţare fiind unul interactiv şi creativ, adaptat specificului copiilor cu autism, cu ajutorul principiilor terapiei comportamentale aplicate (terapia ABA). Totodată, planificarea pentru fiecare oră de curs urmăreşte programa şcolară elaborată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice, astfel încât copiii să îţi fixeze, prin repetiţie şi predare adaptată nevoilor lor, noţiunile greu de asimilat în mod normal la clasă.
Pentru o mai bună înţelegere a materiilor, copiii sunt organizaţi în grupe mici – de câte 4 – iar informaţiile le vor fi predate cu ajutorul unor materiale speciale, precum tabla interactivă, la fiecare 10 minute fiind schimbată materia. Fiecare curs, pe grupă, va dura 80 de minute. Totodată, copiii vor participa la ateliere creative, coordonate de un artist hand-made, în care copiii vor pune în practică noile cunoştinţe dobândite la şcoală – abilităţi cognitive, de motricitate, de limbaj, sinteracţiune sociale, senzorial etc, produsele realizate de micuţi urmând să fie, ulterior şi comercializate online, pe http://autism-apca.ro/ .
Programul centrului afterschool este zilnic, de la 12.00 la 20.00, iar numărul beneficiarilor este de 20, băieţi şi fete, cu vârste cuprinse înrtre 6 şi 18 ani, împărţiţi în 5 grupe. Zilnic, fiecare grupă va aprofunda informaţiile primite la clasă.
Toată activitatea se va desfăşura sub supervizarea unui coordonator pe programe, iar la intervale regulate se vor face evaluări a efectelor acestor cursuri pentru îmbunătăţirea continuă a rezultatelor.