Taxa clawback "a ajuns la un nivel nesustenabil"
Producătorii de medicamente spun că valoarea taxei depăşeşte posibilităţile lor financiare şi că nu o mai pot acoperi, întrucât a crescut cu 30 % faţă de celelalte trimestre.
Articol de Roxana Dumitrescu, 06 Februarie 2014, 18:27
Asociaţia Română a Producatorilor Internationali de Medicamente şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România cer autorităţilor revizuirea imediată a modului de finanţare a deficitului în creştere al sistemului de sănătate în condiţiile în care nivelul taxei clawback a ajuns la un nivel nesustenabil.
Clawback este o taxă aplicată în industria farmaceutică şi presupune ca toti producătorii de medicamente să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă de bani ce variază între 5% si 11%, din veniturile realizate prin vânzarea produselor.
În acest moment producatorii de medicamente spun că valoarea taxei depăşeşte posibilităţile financiare ale producătorilor de medicamente şi că nu o mai pot acoperi, întrucât a crescut cu 30 % faţă de celelalte trimestre.
"Menţinerea în formă actuală, poate avea consecinţe economice şi sociale grave, în primul rând pentru populaţie, prin dispariţia totală de pe piaţă a unor medicamente şi prin imposibilitatea de a introduce medicamente noi, cât şi pentru companiile producătoare de medicamente, care vor fi nevoite să amâne sau să anuleze investiţiile în capacităţile de producţie locală", susţine preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoş Damian.
Despre impactul pe care il poate avea asupra pacientilor taxarea producatorilor, conform actualelor reglementari, Adriana Turea:
Audio: Taxa clawback "a ajuns la un nivel nesustenabil"