Strugurii iubitori de înălţime
Cultura de viţă de vie situată în imediata apropiere a Parcului Naţional Cozia este încă roditoare.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 13 Septembrie 2011, 12:53
Cultura de viţă de vie situată la cea mai mare altitudine din ţară, din vremea voievozilor, după spusele unora, din vremea dacilor, după spusele altora, încă este roditoare în ciuda faptului că mai nimeni nu se ocupă în momentul de faţă de ea, chiar dacă se află situată în imediata apropiere a Parcului Naţional Cozia, cultură pe care admnistratorii Parcului o prezintă chiar ca pe o atracţie turistică.
Butaşii sălbatici-unul din secrete
Răsfăţată de razele soarelui şi ocrotită de pădurea din jurul ei, cultura de viţă de vie din Dealul Viilor, pe care o regăsim la altitudinea ce variază între 450 şi 600 de metri, reuşeşte să dea în fiecare an struguri dulci, cu un gust aparte. Secretul? Butaşii sălbatici pe care au fost cultivate viţele de vie rezistente la boli, păsările care se îngrijesc în permanenţă de insectele dăunătoare viţei de vie, dar mai ales soarele care în acest ţinut, în partea stângă a râului Olt la sudul muntelui Cozia.
50 de hectare de vie ocrotită de natură
Viile „bătrâne”, după cum sunt ele numite de localnici, încă ţin în taină multe secrete despre creşterea şi cultivarea viţei de vie, vie care a rezistat încă de pe vremea dacilor la cea mai mare altitudine din ţară şi care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, ne-a transmis Ana-Maria Cîrstea.