Sprijin pentru copii
Centru de zi pentru copii şi tineri vulnerabili, deschis la Crucea Roşie Botoşani.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 21 Iunie 2016, 19:21
150 de copii din familii sărace sunt ajutaţi să înveţe la Crucea roşie. Aici vin după orele de curs şi mănâncă o masă caldă, îşi fac temele şi alte activităţi pe care părinţii lor nu au timp sau resurse să le asigure.
Ei vor beneficia de activităţi care au ca scop prevenirea abandonului şcolar, dobândirea de noi abilităţi de viaţă, îmbunătăţirea competenţelor personale şi sociale.
În plus, 60 dintre copii vor merge o dată pe an în tabere de vară gratuite. De asemenea, tinerii cu vârste cuprinse între 14 – 20 de ani şi părinţii acestora pot participa o dată pe săptămână la activităţi socio-educaţionale precum sesiuni de consiliere individuală şi de grup, cursuri de calificare, cursuri de operare PC, sesiuni de incluziune pe piaţa muncii, cursuri de prim ajutor etc.
40 de voluntari se ocupă zilnic de copii şi tinerii defavorizaţi din municipiul Botoşani, la Centrul de zi, deschis recent cu finanţare daneză.
“Copii din ciclul primar şi gimnazial beneficiază de ajutor la teme, de activităţi educative conexe şi o masă caldă pe zi. De asemenea, pe perioada vacanţei de vară, o sută de beneficiari din rândul tinerilor adolescenţi, între 15 şi 19 ani, participă la activităţi specifice în Centrul Comunitar de Zi Botoşani. La sfârşitul proiectului, în octombrie 2017, ca ţintă, activitatea ar trebui să acopere un număr de 500 de beneficiari, copii şi tineri adolescenţi care vor beneficia de serviciile Centrului. Acesta este prilejul de deschidere oficială a Centrului de Zi de la Botoşani, centrele similare de la Lupeni şi Craiova şi-au deschis deja oficial porţile, astăzi facem acelaşi lucru la Botoşani", a declarat Eduard Măciucă, directorul Filiaei Botoşani a Societăţii Române de Cruce Roşie.
Botoşaniul este al treilea judeţ din ţară în care s-a inaugurat un astfel de centru.
"Este o iniţiativă lăudabilă a finanţatorului, Velux, şi a Crucii Roşii daneze, să elaboreze şi să aplice acest proiect, şi am identificat efectiv aceste trei zone care erau îndreptăţite să găzduiască centrele. Şi părinţii vor face unele cursuri în Centru, cursuri cu care sunt acreditate filialele de Cruce Roşie. Ne dorim astfel să creştem adresablitatea, dorinţa de a învăţa a tinerilor şi ne dorim să însemne ceva pentru aceşti copii. În egală măsură, însă, acest proiect îşi doreşte să dea un exemplu de bune practici autorităţilor locale pentru că se pot face astfel de iniţiative, pot fi continuate cu sprijinul autorităţilor locale. Se pot face cursuri de prim- ajutor, cursuri de îngrijire la domiciliu sau de baby- sitter", a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul Societăţii Române de Cruce Roşie
De acest proiect vor beneficia, în total, 500 de copii şi tineri vulnerabili din Hunedoara, Botoşani şi Dolj, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, precum şi familiile acestora.
Centrul din Botoşani a fost deschis prin intermediul proiectului “Incluziunea socială a copiilor şi tinerilor din România cu sprijinul şi implicarea comunităţii - Centre comunitare de zi pentru copii şi tineri din comunităţi dezavantajate în trei zone din România”, finanţat de Fundaţia Velux prin Crucea Roşie Daneză.