Sondaj: afganii cred în dialog pentru a face pace
Sondajul dat pubicității la Kabul arată că 90 la sută dintre afganii intervievați cred că pacea cu insurgenții e posibilă doar prin dialog pașnic.
Articol de Ilie Pintea, Kandahar, 04 Decembrie 2017, 13:24
Sondajul dat pubicității la Kabul arată că 90 la sută dintre afganii intervievați cred că pacea cu insurgenții e posibilă doar prin dialog pașnic, în timp ce 82 la sută cred că războiul în desfășurare din Afganistan nu va avea nici un câștigător, iar sfârșitul conflictului este posibil doar prin negocieri pentru pace.
Realizat în șase provincii afgane de-a lungul a trei luni, sondajul este unul la care au răspuns membri ai societății civile, activiști în domeniul politicii, lectori universitari și, în general, persoane cu un anumit nivel de educație, a spus Abdul Baqi Amin, președintele Centrului Regional pentru Studii Strategice de la Kabul.
Interesant este faptul că sondajul arată și neîncrederea afganilor în autoritățile centrale, de vreme ce peste 60 la sută dintre ei au fost de părere că guvernul afgan nu are nici un program realist pentru a pune capăt conflictului cu insurgenții, iar 73 de procente dintre respondenți cred că Afganistanul a devenit un câmp de luptă și afganilor le este refuzată șansa de a alege pacea.
Pe de altă parte, mullahul Abdul Salam Zaeef a declarat presei afgane că pacea va fi imposibilă atâta timp cât în Afganistan au loc operațiuni militare, și a criticat prezența americană aici, arătând că Statele Unite sunt binevenite atâta timp cât implementează proiecte economice, nu baze militare.
În tot acest timp, armata americană a crescut efectivele dislocate în Afganistan, acționând cu precădere în provincia Helmand, în sudul țării, unde talibanii au o prezență activă. Noi contingente urmează să sosească în Afganistan de anul viitor, iar Coaliția se bazează și pe sprijinul partenerilor, de la care se speră că vor crește, la rândul lor, trupele trimise în teatrul de operații.
Noua strategie pentru Afganistan a președintelui Donald Trump a generat reacții din partea insurgenților, care și-au intensificat atacurile de la începutul lunii septembrie și vizează cu precădere forțele coaliției, nu doar autoritățile afgane. Mai multe atacuri cu mașini capcană au făcut victime în rândul militarilor, inclusiv la Kandahar, unde un militar român a murit și alți doi au fost răniți într-un atac de felul acesta. Evoluția stării de securitate din Afganistan este în continuare imprevizibilă, iar suplimentarea forțelor aliate nu pare să ducă, cel puțin deocamdată, la stabilizarea zonei.
România participă la misiunea Resolute Support cu un batalion de protecție a forței, dar și cu o echipă de consiliere și suport, care se ocupă cu instruirea poliției naționale afgane și armatei naționale afgane.