Şi ei pot!
Autiştii sunt capabili să lucreze în ateliere meşteşugăreşti, în magazine, chiar şi în domeniul muzical… în general în activităţi simple şi de scurtă durată.
Articol de Alina Bujancă, 19 Octombrie 2011, 20:43
Deşi este greu de crezut şi autiştii pot munci. Sunt capabili să lucreze în ateliere meşteşugăreşti, în magazine, chiar şi în domeniul muzical… în general în activităţi simple şi de scurtă durată. Exemplele de implicare în muncă a persoanelor cu handicap intelectual au început să apară şi în România, însă în ţara noastră zorii economiei sociale abia au mijit. Pentru a găsi soluţii de dezvoltare a serviciilor în acest domeniu, specialişti din ţară şi din străinătate s-au reunit în aceste zile la Timişoara, la invitaţia Fundaţiei „ Pentru Voi”, au analizat situaţia actuală şi au prezentat modele de bună practică.
În întreaga ţară sunt doar 800 de persoane cu dizabilităţi intelectuale angajate în muncă. 75 dintre acestea sunt la Fundaţia „Pentru Voi” din Timişoara, care, în cei 15 ani de activitate, a reuşit să realizeze ateliere protejate, unde persoane cu autism execută diverse activităţi productive. Cea mai nouă „ afacere” este sortarea de pungi pentru reciclare. Preşedinta Fundaţiei, Laila Onu, declară că în acest domeniu nu este important profitul material ci terapia ocupaţională. Pacienţilor le creşte stima de sine şi implicit dobândesc o stare de bine.” In sfarşit, am gasit si eu sa fac ceva la care mă pricep !” spun bolnavii.
Statisticile arată că în România, doar 12 % dintre persoanele cu handicap au un loc de muncă. Octavian Rusu, consilier juridic al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, crede că pe o piaţă capitalistă, unde contează mai mult productivitatea, persoanele cu dizabilităţi motrice sau intelectuale nu au şanse de a se angaja. Soluţia nu poate veni decât de la economia socială care se afla la intersecţia dintre economic şi social.Octavian Rusu crede insă că, cel puţin deocamdată, în România, nu mediul privat ci mai mult componenta socială va oferi activităţi economice pentru persoane cu handicap.
Alina Bujancă știe mai multe.