Sfântul Ioan, prăznuit altfel la olteni
Cete de flăcăi merg la "iordănit", stropind Ionii şi Ioanele cu apă sfinţită.
Articol de Florin Firu, Dolj, 07 Ianuarie 2010, 15:14
Dacă de Bobotează fetele işi visează ursitul, de Sfântul Ioan, în localitatea Işalniţa din judeţul Dolj, membrii Clubului Sportiv iordănesc pe cei întâlniţi în cale şi strâng bani pentru cantonamente.
Grupul de colindători este format din 40 de fotbalişti, membri ai Clubului Sportiv Işalniţa. Ziua de pomenire a Sfântului Ioan Boteazatorul este aşteptată cu mare nerăbdare de către aceştia întrucât participă la iordănit. Încă din seara de Bobotează, „sportivii colindători" îşi aleg conducătorul grupului şi apoi îşi pregătesc căldăruşele cu aghiazmă şi mai multe legături de busuioc.
Iordănitul propriu-zis începe în jurul orei 6 dimineaţa şi constă în vizitarea fiecărei familii pentru a-i stropi pe membrii acesteia cu apă sfinţită şi busuioc. Opriri speciale se fac în casele în care există Ioni, Ioane sau alte derivate ale acestui nume.
Aici obiceiul este completat cu ceea ce face de obicei deliciul ambelor părţi! Ionii sunt aruncaţi de trei ori în sus şi li se urează de sănătate, prosperitate şi mulţi ani fericiţi. Iordănitorii sunt invitaţi apoi la masă pentru a fi cinstiţi de către sărbătoritul familiei. Ei sunt recompensaţi şi cu bani care se strâng, unde altundeva, decât în vistieria Clubului Sportiv spre a sustine activitatea fotbalistică de peste an.
Localnicii s-au străduit să păstreze acest obicei întrucât există credinţa că, dacă esti iordanit, o să fii sănătos şi o să ai noroc tot timpului anului. Potrivit datelor oferite de edilul localităţii, el însuşi coordonatorul grupului de colindători, în Işalnita trăiesc peste 200 de persoane care astăzi îşi sărbătoresc ziua onomastică, ne-a informat colegul nostru, Florin Firu.