Se pregătesc să colinde
Obiceiul colindatului cu dubile se mai păstrează în Roşia-Nouă din judeţul Arad.
Articol de Ioan Suciu, 20 Decembrie 2011, 14:34
Acolo unde Mureşul se apropie agale de poalele Munţilor Metaliferi , la Roşia-Nouă, lângă Petriş la circa 100 de km de Arad, ficiorii dubii, la două săptămâni de cum se lasă postul Crăciunului încep pregătirea colindelor.
În această perioadă se stabileşte repertoriul dubaşilor şi sarcinile fiecărui membru din ceată, vătaful, dubaşii, muzicanţii, dar şi iapa sau sluga, adică cel care adună darurile de la gazdele colindate.
Îmbrăcaţi în costume populare cu cuşme de blană legate cu pană de păun şi tricolor şi ciucuri la iţarii bagaţi în cizme, dubaşii sunt însoţiţi de muzicanţi care le cântă din torogoate şi saxofoane marşul dubelor, iar ei intră în ritmul melodiei bătând dobile confecţionate din piele şi împodobite cu iederă şi crenguţe din brad. Mai în spate, fetele nemăritate cu baticuri şi vestuţe înflorate, faloase şi încinse cu tricolor la brâu.
Dobaşii sunt primiţi de gospodării satelor cu mare cinste şi bucurie pentru a colinda şi juca în fiecare casă. Repertoriul dobaşilor este foarte bogat, unele sunt colinde religioase, altele vorbesc despre obârşia noastră milenară de pastori şi agricultori. Colinda vânătorului, a cerbului, a mioarelor, colinda ficiorului, a fetei sau gazdei sunt câteva dintre acestea.
Dansul ficiorilor dubii de la Roşia –Nouă este un adevărat spectacol, cu strigături care nu iartă pe nimeni. Este un bun prilej de a spune lucrurilor pe nume fără ca nimeni să se supere. Aceast lucru îi face unici printre cetele de colindători cu duba de pe Valea Mureşului.
La final gazda îi cinsteşte pe ficiorii dubii cu cârnat afumat, mere, nuci, colac sau prinos frumos împletit pentru care aceştia mulţumesc într-un mod solemn şi frumos mesteşugit.