Scumpa viaţă de student
Studenţii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi sunt cei mai săraci din ţară.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 15 Februarie 2011, 19:14
Acest lucru înseamnă că au cele mai mici sume de bani la dispoziţie, pe lună, în comparaţie cu alţi studenţi din alte centre universitare.
Studiul arată că în timp ce majoritatea studenţilor din ţară au, pe lună, de cheltuială, în jur de 500 de lei, studenţii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au de cheltuit lunar mai puţin de 300 de lei. Cum sursa de finanţare a studenţilor provine, în general, din salariile mamei şi al tatălui, este de la sine înţeles nivelul scăzut al alocaţiei studenţilor, în contextul ratei ridicate a şomajului din Sud-Estul României. În general, studenţii de la Universitatea Dunărea de Jos provin tocmai din Galaţi şi judeţele apropiate – Brăila, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Bacău, unde efectele crizei sunt reflectate de numărul mare de şomeri şi de unităţi economice închise.
În acest context, studenţii de la Galaţi au o problemă în privinţa achitării taxelor de şcolarizare, deşi nivelul acestora este printre cel mai mic din ţară, raportat la alte centre universitare. În medie, un student la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi plăteşte, pe an, circa 2.100 de lei.
Pentru a face faţă cheltuielilor, cu banii puţini pe care îi au la dispoziţie, studenţii fie mănâncă la cantină, fie gătesc mâncarea în camerele de cămin, la comun, cu restul colegilor. Mâncarea adusă de acasă, de la părinţi, reprezintă o altă soluţie. Pentru a nu renunţa la studii dar a şi face rost de bani suplimentari, studenţii se angajează fie part-time la terase sau barurile din Galaţi, fie îşi oferă serviciile, contra cost: redactare de proiecte pe computer, traduceri, crearea de site-uri, pagini web, etc.
Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale studenţilor gălăţeni, în cadrul Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România, ce se desfăşoară acum la Galaţi, se vor căuta soluţii. Aceste soluţii vor fi propuse Ministerului Educaţiei de către ANOSR, dar şi centrelor universitare. Printre propunerile de îmbunătăţire a calităţii vieţii studenţilor se numără şi creşterea cunatumului burselor, înfiinţarea unor burse speciale destinate studenţilor cu posibilităţi financiare reduse, astfel încât aceştia să poată să îşi acopere taxele, sau chiar transferarea acestor categorii de studenţi de la locurile cu taxă la cele bugetare, ne-a informat corespondentul nostru Maria Măndiţă.